Bezuidenhoutseweg 67

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezuidenhoutseweg 67
Bezuidenhoutseweg 67
Locatie
Locatie Bezuidenhoutseweg, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 20′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie ministerie
Huidig gebruik in renovatie
Start bouw 1979
Opening 7 mei 1985
Bouwinfo
Architect Dick Apon
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Bezuidenhoutseweg 67 (afgekort B67) is een kantoorgebouw op de hoek van de Bezuidenhoutseweg en de Utrechtsebaan in Den Haag. Het is in 1985 in gebruik genomen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het bouwwerk werd geopend op 7 mei 1985 en is ontworpen door Dick Apon (1926-2002). Het eerste ontwerp werd gemaakt in 1974, de bouw zelf begon in 1979 en werd uitgevoerd door de Hollandse Beton Maatschappij, nu onderdeel van de Koninklijke BAM Groep. De kosten bedroegen 270 miljoen gulden van 1984, ofwel ruim 214 miljoen euro anno 2015.[1]

Het complex is gebouwd van Buggenum-handvormsteen, beton en Noors marmersplit (grind gemaakt van marmer). In het binnenwerk is naakt beton, maar ook veel glas en hout verwerkt. De kavelgrootte is 1,4 hectare. Het ministerie heeft een totale oppervlakte van 94.000 m2, verdeeld over 15 lagen, waarvan 2 ondergronds. Het is een trapeziumvormig gebouw bestaande uit een kern met vier armen, aan twee kanten gelegen aan grote doorgaande wegen, en aan de achterkant aan de van bomen en vijvers voorziene binnentuin waar ook de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum aan liggen, vlak bij het Haagse Centraal Station.

Ministerie van Buitenlandse Zaken[bewerken | brontekst bewerken]

BuZa-ambtenaren over hun voormalig onderkomen

Het gebouw verving de 22 locaties waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken in de jaren 70 was gevestigd en bevat behalve kantoren een groot aantal kleine en grote vergaderruimtes, kantines, archiefruimten, een postkamer, een bibliotheek en een aantal kluizen. Er is een parkeergarage met een capaciteit van 240 auto’s en aanliggende ontvangstruimte voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, maar ook een omvangrijke ondergrondse kernwapenbestendige ruimte waar een beperkt gezelschap geruime tijd veilig kan verblijven om het buitenlands beleid in geval van nood te kunnen voeren.

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Het complex tijdens de renovatie (2019)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in 2017 verhuisd naar het gerenoveerde voormalige VROM-gebouw. Het gebouw wordt verbouwd tot tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer in verband met de renovatie van het Binnenhofcomplex.[2] De kamerleden zullen naar verwachting in 2021 hier zetelen wanneer wordt gestart met de renovatie van het binnenhof.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Al kort na de oplevering kreeg het gebouw de bijnaam de ‘Aponrots’ (in de volksmond ook ‘Apenrots’), vanwege de getrapte opbouw en ook vanwege de achternaam van de architect.

Zie de categorie Bezuidenhoutseweg 67, the Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.