Brutalisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis van Boston

Brutalisme is een stroming binnen de architectuur die is ontstaan vanuit het modernisme. Het brutalisme kende zijn hoogtijperiode in de jaren 50 tot en met de jaren 70.

Aanvankelijk werd het brutalisme vooral geïnspireerd door de Zwitserse architect Le Corbusier (vooral in zijn Unité d'Habitation gebouw) en door Ludwig Mies van der Rohe. De term brutalisme is afgeleid van het Franse béton brut, of "ruw beton".

Kenmerkend voor de stijl zijn blokachtige, geometrische en herhalende vormen. De textuur van de houten bekisting is vaak zichtbaar.

Brutalisme wordt vaak bekritiseerd omdat het slecht zou aansluiten bij gebouwen in de omgeving.

In Nederland zijn de bekendste voorbeelden van brutalisme het gebouw van het Ministerie van Financiën in Den Haag aan het Korte Voorhout (ontworpen door Jo Vegter en Mart Bolten en gebouwd in 1975, sindsdien ingrijpend gerenoveerd) en de Aula van de TU Delft aan de Mekelweg in Delft (ontworpen door Van den Broek en Bakema en gebouwd tussen 1958 en 1966).

In België werd het brutalisme onder meer in de praktijk gebracht in de Silvertoptorens, en door het architectenbureau BARO en architect Paul De Meyer.

Lijst van bekende brutalistische gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]