Boeddhistische Omroep Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BOS
Volledige naam Boeddhistische Omroep Stichting
Opgericht 30 juni 1999
Doelgroep Boeddhisten
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) Nederland 2
Radiozender(s) Radio 5
Status 2.42-omroep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) is een Nederlandse publieke omroep die een boeddhistische grondslag heeft.

De BOS is een zogenaamde 2.42-omroep (voorheen 39f-omroep) en richt zich op een breed publiek, namelijk op allen die openstaan voor spiritualiteit en geestelijke verdieping, op alle in het boeddhisme geïnteresseerden, met het boeddhisme sympathiserenden en boeddhisten, en op groepen binnen de boeddhistische gemeenschap,

Het doel van de BOS is om programma's te maken die op elk van deze vier soorten doelgroepen gericht zijn. Ze mogen de andere doelgroepen echter niet van zich vervreemden. Het doel van de omroep is niet om om hoge kijk- of luistercijfers te halen, maar om een toegevoegde waarde te zijn. De BOS hanteert twee kernbegrippen, namelijk wijsheid en compassie.

Televisie[bewerken]

Hoewel de omroep niet veel uitzendtijd heeft, streeft de BOS ernaar om televisie-uitzendingen van minstens een uur te maken. Het aantal televisie-uitzendingen per jaar is daardoor niet groot. In het laatste uitzendjaar zond de BOS drie documentaires uit in week 16 onder het thema De Drie Vergiften. De BOS zendt voornamelijk uit op Nederland 2.

Radio[bewerken]

Op de radio zendt de BOS iedere week anderhalf uur radio uit op Radio 5.

Film[bewerken]

De Boeddhistische Omroep Stichting is betrokken geweest bij de productie en/of distributie van verschillende filmproducties, veelal documentaires. Enkele voorbeelden hiervan zijn de documentaire Zandkastelen van Alexander Oey uit 2002 en My Reincarnation van Jennifer Fox uit 2010.

Organisatie[bewerken]

De BOS is middels een zogeheten delegatieovereenkomst door de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) gemachtigd zendtijd aan te vragen op basis van artikel 2.32 van de Mediawet. Zo wordt tegemoetgekomen aan het uitgangspunt van dat artikel, dat voorziet in zendtijd voor organisaties op geestelijke grondslag. De BUN is een dergelijke organisatie.[1] Zodoende fungeert de BUN als moederorganisatie van de BOS. De financiering op basis van artikel 2.42 wordt overigens door het kabinet-Rutte II per 1 januari 2016 stopgezet, wat het vermoedelijke einde betekent voor de BOS.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]