Boeddhistische Omroep Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BOS
Volledige naam Boeddhistische Omroep Stichting
Opgericht 30 juni 1999
Doelgroep Boeddhisten
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) Nederland 2
Radiozender(s) Radio 5
Status 2.42-omroep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) is een Nederlandse voormalige publieke omroep op basis van boeddhistische grondslag.

Geschiedenis[bewerken]

De BOS was een zogenaamde 2.42-omroep (voorheen 39f-omroep) en richtte zich op een breed publiek, namelijk op allen die openstaan voor spiritualiteit en geestelijke verdieping, op alle in het boeddhisme geïnteresseerden, met het boeddhisme sympathiserenden en boeddhisten, en op groepen binnen de boeddhistische gemeenschap.

Het doel van de BOS was om programma's te maken die op elk van deze vier soorten doelgroepen gericht zijn. Het doel van de omroep was niet om hoge kijk- of luistercijfers te halen, maar om een toegevoegde waarde te zijn. De BOS hanteerde twee kernbegrippen, namelijk wijsheid en compassie.

Op 1 januari 2016 kwam er een einde aan de 2.42-omroep BOS. In 2015 was door KRO-NCRV met de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) – als door de overheid erkende representant van de boeddhistische stroming in Nederland – een overeenkomst gesloten waarin werd afgesproken dat KRO-NCRV per januari 2016 de programmering voor de stroming boeddhisme zou faciliteren vanuit een daartoe geoormerkt levensbeschouwelijk budget voor de stroming boeddhisme.

Televisie[bewerken]

Hoewel de omroep niet veel uitzendtijd had, streefde de BOS ernaar om televisie-uitzendingen van minstens een uur te maken. Het aantal televisie-uitzendingen per jaar was daardoor niet groot. In het laatste uitzendjaar zond de BOS drie documentaires uit in week 16 onder het thema De Drie Vergiften. De BOS zendt voornamelijk uit op Nederland 2.

Radio[bewerken]

Op de radio zond de BOS iedere week anderhalf uur radio uit op Radio 5.

Film[bewerken]

De Boeddhistische Omroep Stichting was betrokken geweest bij de productie en/of distributie van verschillende filmproducties, veelal documentaires. Enkele voorbeelden hiervan zijn de documentaire Zandkastelen van Alexander Oey uit 2002 en My Reincarnation van Jennifer Fox uit 2010.

Organisatie[bewerken]

De BOS was middels een zogeheten delegatieovereenkomst door de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) gemachtigd zendtijd aan te vragen op basis van artikel 2.32 van de Mediawet. Zo werd tegemoetgekomen aan het uitgangspunt van dat artikel, dat voorzag in zendtijd voor organisaties op geestelijke grondslag. De BUN is een dergelijke organisatie.[1] Zodoende fungeerde de BUN als moederorganisatie van de BOS. De financiering op basis van artikel 2.42 werd door het kabinet-Rutte II per 1 januari 2016 stopgezet, wat het einde betekende voor de BOS.

Opheffing[bewerken]

Eind 2012 maakte het kabinet-Rutte II bekend dat de regeling betreffende de 2.42-omroepen per 1 januari 2016 zou worden beëindigd. Dit betekende niet alleen het einde voor de zendtijd van de BOS maar ook van de organisatie zelf. In samenspraak met de BUN werd gekozen de boeddhistische programmering, waarvoor nog wel in het nieuwe concessieplan van de publieke omroep geld gereserveerd bleef, onder te brengen bij KRO-NCRV. Op 1 januari 2016 hield de BOS definitief op te bestaan.

Externe link[bewerken]