Floortje Dessing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Floortje Dessing
Floortje Dessing bij de Europese première van het Cirque du Soleil in Amsterdam (oktober 2010)
Floortje Dessing bij de Europese première van het Cirque du Soleil in Amsterdam (oktober 2010)
Volledige naam Floortje Dessing
Geboren 31 augustus 1970
Geboorteplaats Heemstede (Noord-Holland)
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentratrice, programmamaakster, schrijfster
Jaren actief 1993-
Bekend van Yorin Travel, 3 op Reis, Floortje naar het einde van de wereld
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Floortje Dessing (Heemstede, 31 augustus 1970) is een Nederlandse radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster en schrijfster van reisverhalen. Ze werkte eerst bij Veronica, het latere Yorin, in 2006 bij RTL 5 en van 1 juli 2007 tot maart 2009 bij LLiNK.

Ze begon haar carrière als aspirant-dj bij radiostation Extra 108 (lokale omroep Amsterdam). Na een opleiding tot tolk/vertaler aan de Hogeschool Diemen was ze de opleiding audiovisuele media gaan volgen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Radio[bewerken]

Haar eerste bekendheid verwierf ze als copresentator en redacteur van het recalcitrante Veronica-programma Shockradio. De andere twee presentatoren waren Rob Stenders en Fred Siebelink. Dit nachtprogramma bleek een uitstekende springplank naar een televisiecarrière van onder meer reisprogramma's. In de tussentijd werkte ze als producer en sidekick bij Rinkeldekinkel van Jeroen van Inkel en presenteerde programma's bij Kink FM en Hitradio Veronica.

Televisie[bewerken]

In 1995 maakte ze haar televisiedebuut en presenteerde voor Veronica programma's als Young Americans, TreXx en Reisgids. Ook was ze een tijd lang als omroepster te zien. Tussen 1997 en 2007 presenteerde ze diverse reisprogramma's voor Veronica, Yorin en RTL 5, waaronder Arrivals, Yorin Travel en RTL Travel. Die programma's maakte ze grotendeels zelf met haar eigen productiemaatschappij. In juli 2007 stapte ze over naar omroep LLiNK. Ze presenteerde daar o.a het programma 3 op Reis met Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen. In maart 2009 werd bekend dat haar contract niet werd verlengd, vanwege de financiële problemen van de omroep. Het derde seizoen van 3 op Reis presenteert ze als presentatrice van BNN. Andere presentatoren van het derde seizoen zijn Daphne Bunskoek en Dennis Storm. Ook nadat LLiNK ophield te bestaan, bleef Floortje 3 op Reis presenteren voor BNN. Sinds 2014 heeft Floortje een eigen programma op BNN: Floortje Naar Het Einde Van De Wereld, waarin ze mensen bezoekt die wonen op afgelegen plekken over de hele wereld. In 2015 presenteert ze voor BNN De Zeven Zeeën, een realityserie dat de beste actievoerder onder tien BN'ers voor Greenpeace zoekt.

Overig[bewerken]

Op 5 april 2006 werd haar boetiek Nukuhiva geopend, vernoemd naar het Polynesische eiland Nuku Hiva. In de winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam worden uitsluitend Fair Trade-kledingmerken verkocht. Van 9 t/m 29 oktober 2006 was er het eerste Floortje Dessingfilmfestival in het Omniversum in Den Haag.

Inmiddels zijn er ook verschillende boeken van haar verschenen, zoals 25 Wereldroutes die je gedaan moet hebben en 100 wereldplekken die je gezien moet hebben.

In 2007 stapte Floortje Dessing over naar de omroep LLiNK. Hier kreeg ze naar eigen zeggen de kans om haar "passie voor reizen te combineren met haar persoonlijke idealen om een positieve bijdrage te leveren aan een schone, veilige en vrije wereld voor mens en dier".[1] Uit het jaarverslag van de publieke omroep over 2007 bleek dat Floortje meer verdiende dan de Balkenendenorm.[2][3] Op 10 februari 2009 maakte Floortje in het radioprogramma van Ruud de Wild bekend dat zij mede onder druk van de publieke opinie met haar werkgever een salarisverlaging van bijna 10 procent, van 190.000 euro naar ca. 170.000 euro, was overeengekomen. "Mijn salaris kan me in die zin niet heel erg boeien, dus gooi maar lekker omlaag," wist de Volkskrant haar te citeren.[4] Op 21 april 2009 werd bekendgemaakt dat Floortje de overstap naar BNN heeft gemaakt, waar zij haar reisprogramma 3 op Reis weer kan vervolgen.

Sinds begin mei 2009 zet Floortje Dessing zich in voor de klimaatcampagne 'You turn the Earth' van Greenpeace . Floortje op de website van Greenpeace: 'Ik probeer op een bewustere manier te reizen, bijvoorbeeld meer met het openbaar vervoer. Mijn reiservaringen benut ik nu door mensen te laten zien hoe kwetsbaar onze planeet is en hoe belangrijk het is dat we er zuinig op zijn.'

Gezondheid[bewerken]

In 2012 werd Dessing getroffen door knokkelkoorts en haar rechternier werkte niet goed meer. In oktober 2012 onderging ze een nieroperatie.[5][6] In augustus 2014 maakte ze bekend per direct te stoppen met het presenteren van het programma 3 op reis na het oplopen van een nieuwe virusinfectie. Ze kon haar reizen en opnames later weer hervatten, in januari 2015 startte een nieuw seizoen van Floortje naar het einde van de wereld.[7] In de eerste aflevering gaf ze geëmotioneerd aan blij te zijn dat ze weer kon reizen.

Prijs[bewerken]

In mei 2014 won zij de BVN Prijs voor het programma Floortje Naar Het Einde Van De Wereld.

Bibliografie[bewerken]

  • 2004 - 100 Wereldplekken die je gezien moet hebben
  • 2007 - 25 wereldroutes die je gedaan moet hebben
  • 2008 - De favoriete plekken van Floortje Dessing
  • 2010 - 365 dagen onderweg

Externe link[bewerken]