Naar inhoud springen

Burcht van Eldrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Burcht Eldrik
Hommeken, de locatie van de burcht (1629)
Locatie Eldrik
Algemeen
Eigenaar Heren van Keppel (?)
Gebouwd in 10e/11e eeuw
Gesloopt in onbekend

De Burcht Eldrik was een kasteel in de Nederlandse buurtschap Eldrik, provincie Gelderland. De burcht lag aan de zuidoever van de Oude IJssel.

Over de burcht is zeer weinig bekend. Onderzoek in 1941-1942 door archeoloog W.C. Braat van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden maakte duidelijk dat er een ronde of ovale burcht heeft gestaan, omgeven door een dubbele aarden wal en gracht. De burcht zou in de 10e of 11e eeuw zijn gebouwd. Mogelijk was het de oudste versterking van de heren van Keppel. Nabij de burcht stond nog een ander stenen gebouw dat in ieder geval nog bestond in de 15e of 16e eeuw.

In 1497 was het burchtterrein nog een leen van het kasteel Keppel. Het terrein droeg toen de naam Hombeeck, Hommeken of ’t Hommeke. Aan het leen waren de visserijrechten in de Oude IJssel verbonden, wat het tot een belangrijk leengoed maakte. Uiteindelijk werd het leen in 1713 weer volledig als bezit teruggebracht in de heerlijkheid Keppel.

Wanneer de burcht is verdwenen, is niet bekend. Wellicht verlieten de heren van Keppel de burcht in de 14e eeuw, toen ze in Laag-Keppel - dat in die periode stadsrechten had ontvangen - een nieuw kasteel bouwden. Op een kaart uit 1629 staat het oude terrein nog wel aangegeven, maar er is dan slechts een boerderij aanwezig.

De laatste sporen zijn na de Tweede Wereldoorlog uitgewist door egalisering van het landschap.