Emmerik (Westervoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emmerik
Emmerik
Locatie Westervoort
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in 14e of 15e eeuw
Gesloopt in 1769
Herbouwd in 1769 (herbouwd als boerderij)
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 38848

De havezate Emmerik was gelegen in het Nederlandse dorp Westervoort, provincie Gelderland. Op de locatie van de havezate staat anno 2022 een boerderij met de naam Emmerik. Deze boerderij is een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1549 werd Gysbert van Bingerden beleend met Emmerik, dat toen een leengoed was van het huis Lathum. Voor die tijd was het goed wellicht in eigendom van de familie Van der Hoeven. Dit volgt dat uit het feit dat Gysbert op dat moment ook een naburig leen erfde van zijn oom Gijsbert van der Hoeven. In de belening van Emmerik wordt niet gesproken over een huis, maar dat wil niet zeggen dat er toen geen adellijke woning stond. Archeologische vondsten wijzen op bewoning in de 14e en 15e eeuw, waardoor het aannemelijk is dat Emmerik in die periode is gesticht.

Anna, de dochter van Gysbert, trouwde met Dirk Cloeck en bracht zo Emmerik over naar deze familie. In 1651 overleed Floris Diederik Cloeck, waarna Nicolaes Jansen Ketelaer de havezate aankocht. Hierna wisselde het huis nog diverse malen van eigenaar.

In 1769 kwam Emmerik in eigendom van Huybert van Keulen en Dora van Groenen, waarna het kasteeltje werd teruggebracht tot een boerenhofstede.

In 1971 verkocht de eigenaar de boerderij aan de gemeente. Het was de bedoeling dat er woningbouw zou plaatsvinden, maar de boerderij kwam in gebruik als kunstatelier. Uiteindelijk kocht de familie Westerbeek de boerderij aan en verbouwde het tot woonhuis.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend hoe het middeleeuwse huis er uit zag. De huidige T-vormige boerderij is gelegen op een terp en heeft nog een omgrachting. De boerderij wordt afgedekt door een schilddak met dakpannen, terwijl het stalgedeelte een wolfsdak heeft. Onder het woongedeelte van de boerderij bevindt zich een tongewelfde kelder. Mogelijk bevat de boerderij nog delen van de middeleeuwse havezate.

Zie de categorie Emmerik (Westervoort) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.