Huis Magerhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Magerhorst
Huis Magerhorst
Locatie Duiven, Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar dr J.G.P.G. Boogaarts
Huidige functie bewoning
Gebouwd in 1549
Gesloopt in 18e eeuw
Herbouwd in 18e eeuw
Monumentnummer 14176
Bijzonderheden De traptoren bevat een zeldzaam soort mezekouw.
Magerhorst naar een origineel van Jan de Beijer (1742)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het Huis Magerhorst is een niet als dusdanig erkende havezate en een voormalig kasteel noordelijk gelegen van het dorp Duiven in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegste vermelding is afkomstig van rond het jaar 1400, toen het huis een leengoed was van de Abdij van Elten in het bezit van het geslacht Van Egeren. Het is niet bekend wanneer het huis precies gebouwd werd. Wel heeft het huis een gevelsteen met de vermelding van het jaar 1549. De traptoren aan de zuidkant van het huis bevat een zeldzaam soort mezekouw. Na een groot aantal wisselingen van eigenaar kocht uiteindelijk de gemeente Duiven in 1960 het huis, die het weer doorverkocht in 1967 aan dr J.G.P.G. Boogaarts, die het huis liet restaureren.

De gracht die nog zichtbaar is op de tekening van Jan de Beijer is tegenwoordig gedempt. Het originele huis werd verwoest tijdens een brand in de 18e eeuw waarbij alleen de toren gespaard bleef. Op de plaats van het huis werd toen een boerderij gebouwd, waarbij delen van de originele muur zijn opgenomen in het nieuwe huis.

Sage[bewerken | brontekst bewerken]

Rondom het huis Magerhorst bestaat een sage: Het zou spoken rondom de Magerhorst in Duiven zodra de klokken tijdens kerstmis twaalf keer luiden. Op dat moment hoort men wapengekletter van zwaarden zonder iets te zien. De heren van kasteel De Ploen en kasteel Magerhorst zijn elkaar volgens de overlevering met zwaarden te lijf gegaan op eerste kerstdag, waarbij de heer van Magerhorst het onderspit moest delven.

Zie de categorie Huis Magerhorst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.