Lensenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lensenburg
Kadastrale kaart uit 1813-1818, met vermelding van de Lensenburg
Locatie Westervoort
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in 15e eeuw
Gesloopt in 19e eeuw

De Lensenburg was een havezate in het Nederlandse dorp Westervoort, provincie Gelderland.

In de 15e eeuw was het goed Lensenburg in eigendom van de familie Cloeck. De eerste naam die bekend is uit de bronnen betreft de Westervoortse richter Wychart Cloeck, die rond 1470 de bezittingen erfde. Omstreeks 1505 overleed Wychart, waarna de Lensenburg overging naar zijn zoon Johan. In 1539 erfde Cornelis Cloeck, zoon van Johan, het huis.

In 1603 kwam de Lensenburg in bezit van Arnold Pieck. Zijn schoonzoon Rogier van der Loe liet echter in 1618 beslag leggen op de havezate, omdat zijn echtgenote Sophia Pieck nog recht had op een erfdeel van haar overleden moeder. De akte van deze beslaglegging is tevens de oudste vermelding van een goed met de naam Lensenburg.

In 1637 kochten Willem Kaelken en zijn echtgenote Willemken Janss het deel van de Lensenburg dat Sophia bezat. Twee jaar later kochten zij ook het andere deel, dat op dat moment in eigendom was van Willem Frederick Pieck, een zoon van Arnold Pieck. In 1671 werd het goed verkochten verkocht aan A. Tulleken en C. Schlaun. Zij verpachtten de havezate als een boerderij, maar lieten het oorspronkelijke hoofdgebouw ongemoeid. In de 19e eeuw werd Lensenburg alsnog afgebroken.

Bij de Lensenburg behoorden een rosmolen, windmolen, waai en boomgaard. Ook de dorpsbrouwerij en de destilleerderij waren verbonden aan Lensenburg.[1]

Op de plek van de voormalige havezate is een boerderij gebouwd met de naam Lensenburg.