Engelrode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Engelrode
Engelrode
Locatie Zoelmond, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Eigenaar Broers Van Wely
Huidige functie Privébewoning
Gebouwd in vóór 1470
Herbouwd in Eerste helft 19e eeuw
Engelrode

Engelrode was een kasteel en is een landhuis in Zoelmond, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het was ook bekend onder de namen Den Toorn, Engelrade, Engenrade en Engenrode.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudst bekende geschriften over Engelrode dateren van 1470 toen Gijsbert van Buren Ottensoon het huis en hofstede "Engelroede" in leen ontving van de hertog van Gelre. Hoe het er toen uitzag, is onduidelijk: de eerst bekende afbeeldingen zijn uit de 18e eeuw. Toen was het eigendom van leden van de familie Van Leeuwen. In 1714 verkocht een zoon en erfgenaam van Clasina van Leeuwen het huis aan Elisabeth van Brummelen, weduwe van Dirc van Rijnberk. In 1845 was het huis niet meer dan een boerderij, en uiteindelijk werd het huidige landhuis gebouwd. Pas in 1981 verkochten nazaten Van Rijnberk het huis opnieuw, nu aan twee broers Van Wely die al sinds 1948 pachters waren van de Van Rijnberks en het nog steeds bezitten.

Het huidige landhuis is gebouwd op de plek van de voorburcht en dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het landhuis is een rijksmonument.[1] Naast dit huis zijn nog de restanten van de kasteelgrachten zichtbaar met het kasteeleiland.