Naar inhoud springen

De Hof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Hof
De Hof, rond 1780 getekend door Jacob van Strij
Locatie Keizerstraat, IJzendoorn
Algemeen
Huidige functie boerderij
Gebouwd in vóór 1370
Gesloopt in 19e eeuw
Monumentale status Gemeentelijk monument
Boerderij Het Hof

De Hof of Hof te IJzendoorn is een voormalig kasteeltje in het Nederlandse dorp IJzendoorn in de Gelderse gemeente Neder-Betuwe. Tegenwoordig staat er een herenboerderij Het Hof dat als gemeentelijk monument is aangewezen.

In 1281 verkochten Hendrik en Godfried van Ochten al hun goederen in IJzendoorn aan ridder Rudolf de Cock. In 1370 overleed Willem, de kleinzoon van Rudolf, en volgde er een opdeling van zijn goederen: zoon Wouter kreeg het kasteel IJzendoorn, zoon Allert van Isendoorn erfde De Hof. Het kasteeltje bleef eeuwenlang in handen van de nazaten van Allert. Een van zijn nazaten was Johan van Isendoorn, zwager van Maarten van Rossum. Johan werd in 1519 beleend met De Hof en heeft er met zijn vrouw gewoond.

Rond 1600 werd De Hof verbouwd in Gelderse stijl door Wolter van Isendoorn à Blois. In de 17e eeuw kwam De Hof door vererving in bezit van de familie Van Stepraedt, maar in de 18e eeuw kregen de familie Van Isendoorn het kasteel weer terug, eveneens via vererving. De eigenaren bewoonden het huis sinds midden 18e eeuw niet meer zelf en ze hadden het verpacht aan de familie De Haas. In 1865 overleed de laatste telg uit de familie Van Isendoorn à Blois, waarna het huis en landerijen werden aangekocht door de pachter Gerard de Haas. Toen zijn zoon Willem in 1932 overleed, werd De Hof door zijn erfgenamen verkocht.

Volgens de kadastrale kaart van 1832 bestond het kasteel toen nog. Rond 1875 zal de huidige, op een huisterp gelegen, gepleisterde hallenhuisboerderij Het Hof zijn gebouwd op de plek van het inmiddels gesloopte kasteel.[1] Mogelijk bevat de boerderij nog muurresten van het kasteel.