Byvanck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Byvanck.jpg

De Byvanck is een voormalig kasteel en landgoed, ten westen van het dorp Beek en het bosgebied Montferland, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed bestaat uit naald- en loofbos met daartussen enkele akkers en weilanden.

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Karakteristiek is het 18e-eeuwse Huize de Byvanck, gelegen op het landgoed. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 1362, als er voor het eerst geschreven wordt over het goed welke dat jaar eigendom is van Gheryt Palick van der Wilten. Ongeveer 300 meter is een plek "Rondeel" genoemd, bestaande uit een eiland waarop een woontoren uit de 12e eeuw stond. Het huis en nabije omgeving zijn privé en niet toegankelijk voor het publiek.

Landgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Karakteristiek is verder een aantal kruislings op elkaar staande lanen met bijzondere bomen. Het gebied ligt veel lager dan het Bergherbos en, omdat het te nat was om te ontginnen, is het door de eeuwen heen in stand gebleven. In het natuurlijke eikenbos is in het voorjaar een rijke ondergroei te vinden van aronskelk, bosanemoon, dalkruid en groot heksenkruid. De Byvanck is eigendom van de Natuurmonumenten. Het landgoed is opengesteld voor publiek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]