Byvanck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Byvanck.jpg

De Byvanck is een landgoed en voormalig kasteel, ten westen van het dorp Beek en het bosgebied Montferland, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed bestaat uit naaldbos en loofbos met daartussen enkele akkers en weilanden.

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Karakteristiek is het 18e-eeuwse Huize de Byvanck, gelegen op het landgoed. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 1362, als er voor het eerst geschreven wordt over het goed dat dan eigendom is van Gheryt Palick van der Wilten. Op ongeveer 300 meter afstand van het huis ligt het "Rondeel". Dit is een eiland binnen een gracht waarop in de 12e eeuw een woontoren stond. Het huis en de nabije omgeving zijn privé en niet toegankelijk voor het publiek.

Landgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Karakteristiek is verder een aantal kruislings op elkaar staande lanen met bijzondere bomen. Het gebied ligt lager dan het nabije Bergherbos en, omdat het te nat was om te ontginnen, is het door de eeuwen heen als bos en natuurterrein in stand gebleven. Het natuurlijke eikenbos heeft in het voorjaar een rijke ondergroei van aronskelk, bosanemoon, dalkruid en groot heksenkruid. De Byvanck is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Het landgoed is opengesteld voor publiek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]