Pluimenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pluimenburg
Pluimenburg in 2011
Locatie Dodewaard
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie woonhuis
Gebouwd in 15e eeuw
Herbouwd in 19e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 12926

Pluimenburg was een kasteel in het Nederlandse dorp Dodewaard, provincie Gelderland. In het huidige huis met de naam Pluimenburg zijn nog delen van het middeleeuwse kasteel bewaard gebleven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 15e eeuw werd Pluimenburg voor het eerst genoemd. Berend van Wese, heer ‘tot den Pluymenborgh’, had toen onenigheid met Otto van Wijhe van Echteld over het dijkonderhoud. Het lukte Berend om Otto, een aanhanger van Bourgondië, in een hinderlaag te lokken. Hij leverde Otto vervolgens uit aan de hertog Karel van Gelre, die fel tegenstander was van de Bourgondische invloeden.

Door huwelijk kwam Pluimenburg midden 16e eeuw in handen van de familie Van der Capellen. Hierna vererfde het naar de familie Van Stepraedt, die het huis in de 17e eeuw als boerderij verhuurde.

In de 19e eeuw kwam de huidige boerderij Pluimenburg tot stand.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste afbeelding dateert uit 1720[1] en toont een omgracht, u-vormig huis in classicistische stijl. Het hoofdgebouw telde drie bouwlagen, de twee zijvleugels hadden er elk twee. Voor het huis stond een hooiberg.

Het huidige Pluimenburg is een rechthoekig gebouw uit het midden van 19e eeuw, maar op de kadastrale kaart van 1819 is deze rechthoekige vorm ook al zichtbaar. Het huis meet dan ongeveer 30 bij 10 meter en bestaat uit een woon- en stalgedeelte. Rond 1900 werd het woondeel afgedekt door twee dwarsgeplaatste zadeldaken, terwijl het in de huidige staat één zadeldak heeft in de lengterichting, aansluitend op het dak van de stal.

Het huis bevat nog metselwerk uit de 16e eeuw en het stalgedeelte is gebouwd met middeleeuwse kloostermoppen. Pluimenburg is een rijksmonument.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De boerderij staat ook bekend als Café De Pluimenburg vanwege een voormalig huiskamercafé.

Zie de categorie Pluimenburgselaan 2, Dodewaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.