Van Nispen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van Van Nispen

Van Nispen is een Nederlands patricisch en adellijk geslacht.

Beknopte beschrijving[bewerken]

Een vermeende relatie met een gelijknamige, oudere patriciërsfamilie uit Dordrecht bestaat niet. De naam is zeer waarschijnlijk ontleend aan het dorpje Nispen.

De eerst bewezen stamvader is Aert Claussone die voor 7 februari 1527 zou zijn overleden. Zijn directe nageslacht was woonachtig in Vlissingen, zijn kleinzoon Abraham (begraven 1638) werd in 1601 poorter van Middelburg en treedt nog op onder patroniem. De leden van de familie behoorden tot de plaatselijke doopsgezinde gemeente. De zoon van Abraham, Christiaen Abrahamsz. noemt zich als eerste Van Nispen. In de zeventiende eeuw ging een lid van de familie aan de Universiteit van Leuven studeren en bekeerde zich tot het katholicisme. Zijn nazaten huwden met katholieke regenten- en adelsgeslachten.

Bij KB. nr. 93, d.d. 1 juli 1818 werden Hermanus Carolus Casper Bartholomaeus van Nispen van Pannerden en Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van Nispen tot Velde benoemd in de Ridderschap van Gelderland en verkregen het adellijke predicaat jonkheer; andere leden van het geslacht bleven ongeadeld. De familie bestaat uit verschillende takken, waarvan sommige de toevoegingen aan hun naam ontlenen aan landgoederen die in hun bezit waren of zijn:

  • Van Nispen tot (of van) Sevenaer, ontleend aan Huis Sevenaer;
  • Van Nispen tot (of van) Pannerden, ontleend aan Pannerden.

Bekende leden[bewerken]

Het geslacht telt verschillende min of meer bekende leden. In chronologische volgorde:

Literatuur[bewerken]

  • Nispen tot Pannerden, A.J.M. van. (1967). De oudste generaties Van Nispen te Bergen op Zoom in de 16e eeuw. Den Haag.
  • Nispen tot Pannerden, F.K.M. van. (1986). Het geslacht Van Nispen. Genealogische en historische bijdragen aan een familiekroniek. Delft.
  • Nederland's Patriciaat 9 (1918), pp. 276-279.
  • Nederland's Adelsboek 89 (2001-2002), pp. 87-166.

Externe link[bewerken]