Pannerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pannerden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Pannerden
(Details)
Pannerden (Gelderland (hoofdbetekenis))
Pannerden
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zevenaar Zevenaar
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (2019) 2385[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het dorp Pannerden (vroeger ook wel Panderen genaamd) maakt sinds 2018 deel uit van de gemeente Zevenaar in de Nederlandse provincie Gelderland.

De gemeente Pannerden ontstond op 1 januari 1818 uit een deel van de opgeheven gemeente Herwen. Het andere deel van de gemeente Herwen ging samen met de opgeheven gemeente Lobith de gemeente Herwen en Aerdt vormen. Op 1 januari 1985 ging de gemeente Pannerden op in de nieuwe gemeente Rijnwaarden.

Geschiedenis[bewerken]

Rond het jaar 1000 treffen we voor het eerst de naam Pannerden aan, dat dan een nederzettinkje is rondom een versterkt huis, waarschijnlijk de 'Heukelumshof', later ook wel bekend als het Kasteel Byland. Pannerden behoort in die tijd aan de bisschop van Luik. De eerste Heer van Pannerden is Willem Doys, die in 1275 het slot Bijland in de buurt van Pannerden bewoont. Hij kreeg het kasteel van de toenmalige eigenaar, de Hertog van Kleef, in leen. In 1284 wordt Pannerden door de Proost van Luik verkocht aan het kapittel van Emmerik en kort daarop in erfpacht uitgegeven aan Willem Doys, die ook het kasteel Scate of Byland bij Pannerden van de Graaf van Kleef in leen heeft. Zijn kleindochter Sophia trouwt met Willem, Graaf van Bergh. Deze Willem wordt daarmee in 1346 heer van Pannerden, dat tot 1801 een leen van de heren van huis Bergh blijft. In 1801 koopt Carel Herman van Nispen de rechten van de heerlijkheid Pannerden, tot dan in het bezit van de familie Bergh.

In 1600 tijdens de reformatie, komt de Pannerdense kerk in gereformeerde handen. Slechts het koor van de kerk wordt door de gereformeerden voor de diensten gebruikt. Het kerkschip raakt in verval en op die plaats wordt vervolgens een schooltje gebouwd. In 1817 wordt Pannerden door het Koninkrijk Pruisen, waartoe het tot dan behoort, overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden waarbij Pannerden een zelfstandige Nederlandse gemeente wordt. Belangrijke gebeurtenissen in de twintigste eeuw zijn de overstroming van 1926 en de Tweede Wereldoorlog. Onder beide gebeurtenissen heeft Pannerden flink geleden. De plaats Pannerden was vroeger niet meer dan een eilandje waar een paar fabrieken op stonden. De werknemers kregen een huis van het bedrijf. Die huizen stonden op datzelfde eilandje (Pannerden). Door verdere bebouwing is het zo gegroeid dat het één geheel, één dorp is geworden. De Sint-Martinuskerk dateert uit 1878.[2]

Rijnwaarden[bewerken]

De gemeente Rijnwaarden bestaat naast Pannerden tevens uit de dorpen Aerdt, Herwen, Tolkamer, Lobith en Spijk. Deze dorpjes liggen tussen de Rijn en de vroegere Rijnbedding, ook wel [Het Gelders Eiland] genoemd. Rijnwaarden is ontstaan op 1 januari 1985 en beslaat circa 4500 hectare. De hele gemeente telt in januari 2008 11.008 inwoners, waarvan er zo'n 2500 in Pannerden wonen.

In de raadsvergadering van 27 januari 2016 is de raad van Zevenaar akkoord gegaan met een samenvoeging van de gemeenten Zevenaar en Rijnwaarden per 1 januari 2018. Naar eigen zeggen is de huidige samenwerking voor Rijnwaarden te duur en voelde ze zich ondergerepresenteerd. Een gemeentelijke herindeling bleek hiervoor de beste oplossing.[3]

Ligging[bewerken]

De r.k. Martinuskerk in Pannerden

Pannerden ligt in het Rijnstrangengebied. Dit gebied met grienden, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden maakt deel uit van het natuurreservaat De Gelderse Poort. De Gelderse Poort omvat zowel oude rivierarmen, grienden en kolken, als uiterwaarden.

Het Fort Pannerden ligt ter hoogte van Pannerden, aan de Doornenburgse kant van het Pannerdensch Kanaal (de Nederrijn).

Aangrenzende plaatsen[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Groessen   Zevenaar   Babberich 
 Doornenburg  Brosen windrose nl.svg  Aerdt 
 Gendt   Millingen aan de Rijn   Lobith 

Sportverenigingen[bewerken]

Pannerden heeft meerdere sportverenigingen, waaronder de voetbalverenigingen R.K.P.S.C., omnisportvereniging Pajodos en hengelsportvereniging De Rietvoorn Pannerden.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]