Pannerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pannerden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Pannerden
(Details)
Pannerden
Pannerden
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Rijnwaarden
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners 2600
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het dorp Pannerden (vroeger ook wel Panderen genaamd) maakt sinds 1985 deel uit van de gemeente Rijnwaarden in de Nederlandse provincie Gelderland.

De gemeente Pannerden ontstond op 1 januari 1818 uit een deel van de opgeheven gemeente Herwen. Het andere deel van de gemeente Herwen ging samen met de opgeheven gemeente Lobith de gemeente Herwen en Aerdt vormen. Op 1 januari 1985 ging de gemeente Pannerden op in de nieuwe gemeente Rijnwaarden.

Rijnwaarden[bewerken]

Rijnwaarden bestaat tevens uit de dorpen Aerdt, Herwen, Tolkamer, Lobith (en Tuindorp) en Spijk. Deze dorpjes liggen tussen de Rijn en de vroegere Rijnbedding, ook wel Het Gelders Eiland genoemd. Rijnwaarden is ontstaan op 1 januari 1985 en beslaat circa 4500 hectare. De hele gemeente telt in januari 2008 11.008 inwoners, waarvan er zo'n 2500 in Pannerden wonen.

De plaats Pannerden was vroeger een eilandje waar een paar fabrieken op stonden. De werknemers kregen een huis van het bedrijf op datzelfde eilandje (Pannerden). Door verdere bebouwing is het zo gegroeid dat het één geheel, één dorp is geworden. Pannerden was tot 1985 een zelfstandige gemeente.

Ligging[bewerken]

De r.k. Martinuskerk in Pannerden

Pannerden ligt in het Rijnstrangengebied. Dit gebied met grienden, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden maakt deel uit van het natuurreservaat De Gelderse Poort. De Gelderse Poort omvat zowel oude rivierarmen, grienden en kolken, als uiterwaarden.

Het Fort Pannerden ligt ter hoogte van Pannerden, aan de Doornenburgse kant van het Pannerdensch Kanaal (de Nederrijn).

Aangrenzende plaatsen[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Groessen   Zevenaar   Babberich 
 Doornenburg  Brosen windrose nl.svg  Herwen 
 Gendt   Millingen aan de Rijn   Lobith 

Sportverenigingen[bewerken]

Pannerden heeft meerdere sportverenigingen, waaronder de voetbalverenigingen R.K.P.S.C., omnisportvereniging Pajodos en hengelsportvereniging De Rietvoorn Pannerden.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)