Henk Kummeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk Kummeling
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Hendrikus Rutgerus Bernardus Maria Kummeling
Geboren Pannerden, 10 januari 1961
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep rechtsgeleerde
Website Kummelings profiel op uu.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Hendrikus Rutgerus Bernardus Maria Kummeling (Pannerden, 10 januari 1961) is een Nederlands hoogleraar en staatsrechtgeleerde.

Kummeling studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, aan welke universiteit hij in 1988 bij Constantijn Kortmann promoveerde op het proefschrift Advisering in het publiekrecht: een rechtsvergelijkende studie. Hij was achtereenvolgens wetenschappelijk medewerker aan zijn alma mater en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Hier werd hij in 1995 benoemd tot hoogleraar staatsrecht en vergelijkend staatsrecht. Vanaf 1 september 1994 tot 1 januari 1997 was hij in deeltijd hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg University).

Sinds 2008 was Kummeling decaan van de Utrechtse rechtenfaculteit, in 2014 werd hij opgevolgd door Annetje Ottow. Daarnaast was hij van 2005 t/m 2016 voorzitter van de Kiesraad. Hij publiceerde over verschillende kiesrechtelijke aangelegenheden en over andere staatsrechtelijke kanten van het politieke bedrijf. Van zijn nevenwerkzaamheden is in het bijzonder vermeldenswaard het buitengewone hoogleraarschap aan de University of the Western Cape in Kaapstad, Zuid-Afrika (sinds 2013). Vanaf 1 juni 2018 volgde hij Bert van der Zwaan op als rector magnificus van de Universiteit Utrecht.[1]

Voorganger:
Bert van der Zwaan
Rector magnificus van de Universiteit Utrecht
(per) 1 juni 2018 –