Zoelen (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoelen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Zoelen
(Details)
Zoelen (Nederland)
Zoelen (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Buren Buren
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 24′ OL
Algemeen
Inwoners (01-01-2016) Kern: 1.188
Incl. omliggend gebied: 1.573
Detailkaart
Locatie in de gemeente Buren
Locatie in de gemeente Buren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zoelen is een dorp in de gemeente Buren, in de Nederlandse provincie Gelderland. De naam betekent nederzetting aan de rivier de Zoel. Het dorp ligt ten noorden van Tiel en ten noordoosten van Kerk-Avezaath. Het dorp exclusief de verspreide huizen eromheen telt 1080 inwoners en met deze huizen telt het 1573 inwoners (2016).

Zoelen vormde van 1811 tot 1978 een zelfstandige gemeente, waartoe tevens de dorpen Kerk- en Kapel-Avezaath behoorden. Op 1 januari 1818 werd Wadenoijen een zelfstandige gemeente, waartoe ook Drumpt en de buurtschap Passewaaij gingen behoren. Op 1 juli 1957 werd de gemeente Wadenoijen opgeheven en het grondgebied verdeeld over Tiel en Zoelen. Op 1 januari 1978 werd de gemeente Zoelen opgeheven. Zoelen en Kerk-Avezaath werden bij gemeente Buren en Kapel-Avezaath bij de gemeente Tiel gevoegd.

Tussen 1964 en 1978 was het gemeentehuis van de gemeente Zoelen niet in het dorp Zoelen, maar in Kerk-Avezaath gevestigd.

In Zoelen staat kasteel Soelen. Aan de Molenstraat staat De Korenbloem, een korenmolen waarmee nog steeds graan wordt gemalen.

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren[bewerken]

Woonachtig[bewerken]

Monumenten[bewerken]

Een deel van Zoelen is een beschermd dorpsgezicht. Zie ook:

Zie ook[bewerken]


Beluister

(info)