Kerk-Avezaath

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kerk-Avezaath
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kerk-Avezaath
Kerk-Avezaath
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Buren Buren
Coördinaten 51° 54′ NB, 5° 23′ OL
Algemeen
Inwoners (01-01-2016) 1367[1]
(192 inw./km²)
Detailkaart
Locatie in de gemeente Buren
Locatie in de gemeente Buren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kerk-Avezaath is een dorp in de gemeente Buren, in de Tielerwaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Kerk-Avezaath ligt ten noorden van de A15, bij Tiel. Op 1 januari 2016 telde Kerk-Avezaath 1367 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Kerk-Avezaath wordt voor het eerst vermeld in de 11e-eeuwse kopie van een oorkonde uit 850. In die oorkonde spreekt men van Auansati. In 1107 wordt het als Auesaze geschreven. Ter onderscheiding van de twee dorpen werd in de volksmond Kerk- en Kapel- toegevoegd, maar in geschriften werd dit niet altijd gedaan; hierdoor is het soms lastig uit te maken welke van de twee kernen er bedoeld wordt in de geschiedschrijving.

Het dorp was van 1811 tot 1978 onderdeel van de gemeente Zoelen, waartoe naast Kerk-Avezaath en Zoelen ook het dorp Kapel-Avezaath behoorde; bij de fusie van de gemeenten Buren en Zoelen werd Kapel-Avezaath echter bij de gemeente Tiel gevoegd. Vanwege de gelijkenis van de namen worden de twee dorpen met elkaar verward.

Onderwijs[bewerken]

De eerste onderwijsgegevens van Kerk-Avezaath dateren uit 1742. In de kerkregisters uit deze periode is vastgelegd dat er door de dorpspredikant en kerkenraad een schoolmeester was aangesteld. Omdat de vergoeding voor deze baan beperkt was, had de schoolmeester vele bijbaantjes, zoals o.a. koster, dorpssecretaris, voorzanger en doodgraver.

Het eerste onderwijs werd gegeven in de St. Lambertuskerk. Vanaf 1841 werd er les gegeven in een schoolgebouw met onderwijzerswoning tegenover de kerk. In 1951 werd er een nieuw twee-klassig schoolgebouw, OBS De Daverhof geopend aan de Korte Daver. Tussen 1956 en 1994 werd de school verschillende malen uitgebreid met o.a. drie extra klaslokalen en een kleuterschool met twee lokalen. Het schoolgebouw met de kenmerkende witte buitenmuren en het rieten dak is samen met de kerktoren een bepalend kenmerk van het dorpsgezicht aan de oostzijde. Na een fusie [2] in 2017 met OBS De Kastanjepoort uit Erichem, is de school hernoemd en heet sindsdien De Blinker.

De voormalige naam van de school, de Daverhof, is afkomstig van de vroegere uitloper van de rivier de Linge, de Daver. Het riviertje is dichtgegooid met de komst van de A15, maar de naam ervan is nog goed terug te vinden. In Kerk-Avezaath ligt ook een straat genaamd De Daver.

Evenementen[bewerken]

  • Het lentefeest is sinds 1977[3] een jaarlijks terugkerend meerdaags muziekfestival. Het vindt ieder jaar in april plaats op de voetbalvelden van de v.v. Teisterbanders, aan de Dorpsstraat. Het lentefeest presenteert voornamelijk bekende Nederlandstalige artiesten.
  • De Stichting Betuwse fietsvierdaagse organiseert ieder voorjaar de Betuwse fietsvierdaagse. De start en finish liggen traditioneel bij het dorpshuis De Avezathen.
  • Onder de naam Avezaaths Allerlei[4] organiseren de kerken van Kerk-Avezaath en Kapel-Avezaath jaarlijks twee rommelmarkten, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van beide kerkgebouwen.

Geboren in Kerk-Avezaath[bewerken]

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]


Beluister

(info)