Rommelmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rommelmarkt
De jaarlijkse rommelmarkt georganiseerd door Jong Nederland in Gennep

Een rommelmarkt (ook wel vlooienmarkt) is in de oorspronkelijke zin van het woord een markt waar gebruikte voorwerpen door particulieren worden aangeboden.

Soorten rommelmarkten[bewerken]

Het begrip rommelmarkt (ook wel vlooienmarkt) is een breed begrip. Het wordt zowel gebruikt voor door instanties opgezette markten, grote hallen worden dan afgehuurd, alsook door particulieren. Voorbeelden van het laatste zijn de verenigingen en de kinderrommelmarkten op Koninginne- en Koningsdag. Zo'n rommelmarkt waar iedereen aan mag deelnemen en zelf zijn eigen opbrengst mag houden wordt ook wel een vrijmarkt genoemd. Een rommelmarkt aan huis wordt een garageverkoop genoemd. Bij een kofferbakmarkt rijden de verkopers met hun auto het marktterrein op en verkopen hun spullen vanuit de kofferbak – waarbij ze dan meestal op een kleed of zeil uitgestald worden.

Sommige rommelmarkten worden georganiseerd om geld op te halen voor een vereniging of een goed doel.

Het woord rommelmarkt is enigszins misleidend, want naast spullen van weinig of geen waarde kan men er ook zeer bruikbare spullen kopen, en soms zelfs kunst die zeer veel waard is. Tegenwoordig kunnen particulieren hun overbodige spullen ook gemakkelijk via internet verkopen waardoor het aanbod op kleinere rommelmarkten vooral bestaat uit kleine, goedkope artikelen. Rommelmarkten worden ook wel snuffelmarkt genoemd.

Nederland[bewerken]

Op het Waterlooplein in Amsterdam wordt dagelijks, behalve zondags, een vlooienmarkt gehouden. De Zwarte Markt in Beverwijk is gevestigd in een hallencomplex dat alleen voor de Zwarte Markt wordt gebruikt. Vele vaste standhouders hebben er een eigen afsluitbare kraam. In het noorden van Nederland vindt men in Eelde een wekelijkse rommelmarkt in de veilinghallen. In Tilburg vindt jaarlijks in een mei weekend in de binnenstad een 24-uurs rommelmarkt plaats genaamd 'MeiMarkt', met een gemiddeld aantal bezoekers van 125.000. In Heinenoord (Blaakschedijk)is elke zaterdag een snuffelmarkt die gehouden wordt in ca. 5000 m2 loodsen. Het aanbod is zowel van bedrijven als particulieren en mag zeer breed genoemd worden van nieuw tot tweede hands en brocante.

België[bewerken]

De bekendste rommelmarkt van België vindt plaats op het Brusselse Vossenplein, gelegen in het hart van volksbuurt De Marollen. Van de indoor-rommelmarkten is de BRAS in de Mechelse Nekkerhal toonaagevend.

Oost-Europa[bewerken]

In sommige Europese landen worden rommelmarkten ook wel Chinese Markt genoemd, omdat er veel Chinese immigranten een kraampje uitbaten. Zo heeft de vlooienmarkt van Boedapest voornamelijk Chinese stalletjes, die voornamelijk nieuwe spullen verkopen.