Beusichem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beusichem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Beusichem Wapen van Beusichem
(Details)
Beusichem
Beusichem
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Buren Buren
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 18′ OL
Algemeen
Inwoners (01-01-2012) 3.097
Detailkaart
Locatie in de gemeente Buren
Locatie in de gemeente Buren
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Beusichem
Reportage uit 1961 van het Polygoonjournaal over 500 jaar paardenmarkt in Beusichem

Beusichem is een plaats in de gemeente Buren in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen in de Gelderse Betuwe, enkele kilometers ten oosten van Culemborg en enkele kilometers ten noorden van Geldermalsen. Het noorden van het dorp ligt aan de Lekdijk.

Geschiedenis[bewerken]

Beusichem (lokaal wel Beuzekom genoemd) is gelegen in het voormalige graafschap Buren. Het vormde een zelfstandige gemeente van 1811 tot 1 januari 1978, sindsdien behoort het tot de gemeente Buren. Tussen 1811 en 1817 behoorden ook Ravenswaaij, Rijswijk en Zoelmond tot de gemeente Beusichem.

De oudste vermelding van dit dorp is te vinden in een eind 11e-eeuws afschrift van een oorkonde, die is opgesteld tussen 918 en 948. De tekst, betreffende een lijst van bezittingen van de St. Maartenskerk te Utrecht luidt: "insulam... iuxta Buosinhem qui propior ville Riswic". In oudere literatuur wordt als oudste datum het jaar 866 vermeld, maar bovenstaande datering is de meest waarschijnlijke.

In de loop der eeuwen is heel wat met de schrijfwijze van deze plaatsnaam gegoocheld. De betekenis is taalkundig als volgt te verklaren. 'Chem' is afgeleid van 'hem', dat woonplaats betekent in het Oudnederlands. 'Beuse' is een verbastering van Boso, een persoonsnaam, die in Oudgermaans 'vijand' betekent. Dat is weer een afleiding van 'bosi', dat vijandig betekent, denk aan 'boos'. Vrij vertaald zou Beusichem dan betekenen: 'woonplaats van (de familie van) Boso' of 'woonplaats van de vijand'.

Het gebied was eigendom van de heren van Beusichem, waarvan de oudste vermelding gevonden wordt in 1196. Het was een telg van dit geslacht dat het stadsrecht van Culemborg uit 1318 bevestigde. Voor het overige werd de naam van het geslacht met evenzovele variaties geschreven als die van het dorp.

Voorzieningen[bewerken]

In het dorp bevinden zich een supermarkt, slager, plantenwinkel,bakker, bowlingbaan, paintball centrum, een vechtsportcentrum. Iedere zaterdag staan er een paar marktkraampjes op het marktplein aan de voet van de Johanneskerk. Met de veerpont over de Lek kan men oversteken richting Wijk bij Duurstede en Utrecht.

Monumenten[bewerken]

Een aanzienlijk deel van de plaats maakt deel uit van het Rijksbeschermd gezicht Beusichem.

Zie ook

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)