Lienden (Buren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lienden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Lienden Wapen van Lienden
Details Details
Lienden (Buren) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Lienden (Buren)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Buren Buren
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 31′ OL
Algemeen
Inwoners (01-01-2016) 5728
Detailkaart
Locatie in de gemeente Buren
Locatie in de gemeente Buren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lienden is een dorp in de Betuwe, behorend tot de gemeente Buren, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp staat vooral bekend om zijn fruitteelt. In 2016 telde het 5728 inwoners en daarmee is het de grootste kern van de gemeente Buren.

Geschiedenis[bewerken]

Lienden vormde tot 1999 een zelfstandige gemeente. Het was eertijds een heerlijkheid, waarvan de helft tot 1811 in het bezit was van de abdij te Elten. De andere helft ging diverse malen in andere handen over, het laatst in 1709, van de Rekenkamer van Gelderland. Op 1 januari 1812 werd een gemeente Lienden gevormd, waaronder de buurtschappen en dorpen Aalst, De Marsch, Ingen, Meerten, Ommeren, Kesteren en Lede en Oudewaard vielen. Op 1 januari 1818 werd de gemeente verkleind, Lede en Oudewaard werd met het ten zuiden van de Rijn gelegen deel van de Wolfswaard een zelfstandige gemeente. Kesteren werd samengevoegd met de gemeente Heusden (Ge) onder de naam Kesteren. Op 1 januari 1999 werd de gemeente Lienden opgeheven en bij de gemeente Buren gevoegd.

Het dorp heeft twee basisscholen.

In Lienden staat de torenmolen De Zwaan.

Sportverenigingen[bewerken]

De Liendense voetbalclub is FC Lienden onder leiding van Hans Kraay jr.. Lienden heeft daarnaast nog enkele sportverenigingen.

Bekende en beroemde Liendenaren[bewerken]

Wetenswaardigheden[bewerken]

In de jaren 1840, 1905, 2012 en 2016 werden in een boomgaard in Lienden gouden Romeinse munten uit de vierde en vijfde eeuw gevonden. De jongste munt is van keizer Majorianus van het West-Romeinse Rijk. Hij regeerde van 28 december 457 tot 2 augustus 461.[1]

Zie ook[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

De heerlijkheid Lienden in 1626
Gezien vanaf de molen De Zwaan
Gezien vanaf de molen De Zwaan
Kerktoren

Beluister

(info)