Opheusden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opheusden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Opheusden (Gelderland (hoofdbetekenis))
Opheusden
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Neder-Betuwe Neder-Betuwe
Coördinaten 51° 56′ NB, 5° 38′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 6.000
Detailkaart
Locatie in de gemeente Neder-Betuwe
Locatie in de gemeente Neder-Betuwe
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Opheusden is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland. Met ongeveer 6.000 inwoners is het de grootste plaats van de gemeente Neder-Betuwe. In het dorp bevindt zich het gemeentehuis.

Ligging en bezienswaardigheden[bewerken]

Opheusden ligt voorts aan de zuidoever van de Nederrijn en in de streek Neder-Betuwe. Het dorp en zijn omgeving kenmerken zich door een vlak rivierenlandschap op ongeveer zes meter hoogte met veel tuinbouw. Opheusden staat bekend om zijn grootschalige laanboomkwekerijen en laat zich er op voorstaan een van de grootsten op dat gebied in Europa te zijn.

Met de klok mee ligt in het noordoosten Wageningen (overkant van de Nederrijn), in het oosten Randwijk, Hemmen en Zetten, in het zuidoosten Dodewaard, in het zuidwesten Ochten, in het westen Kesteren en in het noordwesten Rhenen (provincie Utrecht, overkant van de Nederrijn).

Opheusden kan als een kerkdorp worden gekenschetst omdat het is opgebouwd rondom de dorpskerk. Deze pseudobasiliek werd in de 15e en 16e eeuw in gotische stijl opgetrokken. Het gewelf wordt gevormd door één dak, steunend op drie beuken. Ten westen van de bebouwde kom ligt Fort De Spees, van 1799.[1][2]

Boomkwekerijen[bewerken]

In Opheusden worden veel bomen geteeld, dit gebeurt in zogenaamde boomkwekerijen. Opheusden is dan ook het grootste laanboomcentrum van Europa. Dit gebeurt als sinds honderden jaren[2]. Opheusden is een perfecte plaats om bomen te telen: er ligt zware klei, en dit orgt voor sterke wortels die overal aanslaan[3]. Er worden veel soorten en maten bomen verkocht[4]:

 • Plantgoed
 • Spillen
 • 2x/3x/4x/5x verplant
 • Meerstammige
 • Bomen in container
 • Heesters/vaste planten

Deze bomen worden geteeld door 160 kwekers. Het gebeurt in 1560 hectare volle grond en nog eens 27 hectare containerteelt[5].

Een deel van de bomen word geoculeerd[6]. Op deze manier kun je bijvoorbeeld sterke wortels kiezen en de gewenste stam daarop laten groeien. Dit zorgt voor sterke bomen. Een ander deel van de bomen wordt geënt en vervolgens in een pot gepoot[7]. Dit omdat men de potten makkelijk in rijen kan plaatsen en dat maakt het makkelijk om de enten te beregenen[8]. Weer een ander deel wordt hoger in de stam geënt, zo kun je een kroon laten groeien op een stam van een andere soort[9].

Als een boom geplant is wordt er een bamboestok naast gezet, waaraan de boom wordt vastgebonden met bindbuis. Dit doen de kwekers om ervoor te zorgen dat de boom recht groeit.

Ook is er veel mechanisatie. Er zijn een aantal bedrijven uit de buurt gespecialiseerd in het maken van boomkwekerijmachines. Twee bekenden daarvan zijn MDE[10] (gevestigd in Echteld) en Damcon (gevestigd in Opheusden). Deze bedrijven maken onder andere:

 • Bomenrooimachines voor bomen zonder kluit, hiermee rooit men bomen zonder kluit, deze bomen worden alleen geleverd rond de winter(november-maart) (wortelgoed)
 • Bomenrooimachines voor bomen met kluit, hiermee rooit men bomen met kluit, deze bomen kunnen langer geleverd worden dan bomen zonder kluit. (november-april/mei)
 • Snoeiplateaus, een hoogwerker waarop men makkelijk werk op hoogte kan verricten, bijvoorbeeld in de kroon.
 • Pootmachines, machines die bijvoorbeeld een sleuf graven/frezen waarin de bomen geplaatst worden.
 • Stokkenboren, hiermee boren de kwekers een gat in de grond waarin een bamboestok geplaatst wordt.
 • Kluitenkarren, karren waarop de kwekers bomen transporteren tussen het land waar de boom vandaan komt en de schuur.

Daarnaast zijn er nog andere machanisatiebedrijven in de buurt die bijvoorbeeld tractoren en grondbewerkingsmachines leveren. De merken die geleverd worden zijn onder andere John Deere, Fendt, BCS, Linde, Holmac en Pazzaglia.[11]

Ook zijn er enkele toeleveranciers. Zij leveren o.a. bamboestokken, bestrijdingsmiddelen, (hand)gereedschap en verbruiksgoederen als bindbuis en bindtouw.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Opheusdense Veer (gezien vanaf de Wageningse kant)
Luchtfoto van Fort De Spees aan de Rijndijk

Aan de zuidkant van Opheusden loopt de Betuwelijn met het daaraan gelegen Station Opheusden en de ten zuiden daarvan liggende Betuweroute en rijksweg 15. Dodewaard ligt aan de andere zijde. Verder gaat er een gierpont over de Nederrijn, een van de oudste Nederlandse veerponten. Wanneer men met dit zich ter linkerzijde van het dorp bevindende Opheusdense Veer overvaart komt men uit bij het informatiecentrum van het natuurgebied de Blauwe Kamer. Een stukje ten noorden hiervan heeft men de keuze tussen linksaf richting Rhenen en de Utrechtse Heuvelrug of rechtsaf richting Wageningen en de Veluwe.

Molukkers in Opheusden[bewerken]

In Opheusden wonen Molukse gezinnen die zich daar in de jaren 50 gevestigd hebben (of afstammen van deze groep) nadat zij uit Nederlands-Indië moesten vertrekken.[3]

Moluks Evangelische Pnielkerk te Opheusden na herstel

Geschiedenis[bewerken]

Opheusden wordt voor het eerst vermeld op een oorkonde die uit de 9e eeuw afkomstig is en waarvan een kopie uit de 12e eeuw bestaat. Wellicht is de naam Opheusden afgeleid van het woord 'husa', een oud-Germaans woord dat 'huis' betekent. In het dorp kan men vanaf de 17e eeuw tot op de dag van vandaag de hierop gelijkende geslachtsnaam Van Husde aantreffen.

Opheusden heeft nagenoeg nooit als zelfstandige gemeente bestaan. Tot 1811 maakte het deel uit van Dodewaard. Een paar jaar, van 1 januari 1812 tot 1 januari 1818 vormde het een zelfstandige gemeente onder de naam Heusden (Ge). Per 1 januari 1818 werd het dorp Kesteren losgemaakt van de gemeente Lienden om samen met Opheusden de gemeente Kesteren te vormen. Per 1 januari 2002 ging Kesteren met Dodewaard en Echteld één gemeente vormen. Deze kreeg eerst de voorlopige naam 'gemeente Kesteren', maar deze werknaam werd op 1 april 2003 veranderd in de officiële naam 'gemeente Neder-Betuwe'.

Tweede Wereldoorlog en gevolgen[bewerken]

Tijdens de Duitse aanval in mei 1940 en in het najaar van 1944 moest Opheusden worden ontruimd omdat het in de vuurlinie was komen te liggen. In de nasleep van operatie Market Garden tot aan de bevrijding in mei 1945 lag Opheusden op de scheidslijn tussen het bezette en bevrijde gebied en vonden er daarom zware gevechten plaats.

Vanwege de vele vernielingen moesten na de oorlog de nodige wederopbouwwerkzaamheden worden uitgevoerd. In 1940 bijvoorbeeld was de uit de 14e eeuw stammende toren van de Nederlandse Hervormde Kerk opgeblazen en een westelijk deel van het kerkschip vernietigd. Aan de westelijke kant van de zuidbeuk van de kerk werd daarom na de oorlog een nieuwe toren opgericht.

Kerken[bewerken]

Evenals het naburige Kesteren is het dorp zeer kerkelijk meelevend, met een duidelijk bevindelijk-gereformeerde inslag, daarmee vallend onder wat wel de Bijbelgordel wordt genoemd. In Opheusden staat, gemeten naar het aantal zitplaatsen, de grootste kerk van Nederland. Het betreft de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Het gebouw heeft sinds 2008 een capaciteit van 2.850 zitplaatsen.[4] Verder zijn er een grote Hersteld Hervormde Kerk en een grote Gereformeerde Gemeente. Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Reigerstraat telde eerst 1.620 zitplaatsen, maar de gemeente nam op 2 maart 2016 een nieuw kerkgebouw met 1850 plaatsen in gebruik. De kerkbanken in waaiervorm rond de kansel bieden plaats aan ongeveer 1.800 mensen: 1.350 beneden en 500 op de galerij boven. In 2019 is het aantal zitplaatsen uitgebreid met 100 zitplaatsen, nu is er plaats voor 1950 mensen, maar omdat de groei groter is dan berekent wordt er onderzocht of er een kerk in Kesteren gebouwd kan worden. Ook is er een Moluks Evangelische Kerk in Opheusden genaamd: Geredja Indjili Maluku. Het gebouw is in 1992 in gebruik genomen, dit was ter vervanging van het oude gebouw dat vanaf 1964 dienst deed.

Dat Opheusden sterk reformatorisch is, kan worden afgelezen aan de uitslag van de verkiezingen. Zo kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 de orthodox-gereformeerde SGP 33,5% van de stemmen in de gemeente Neder-Betuwe en werd daardoor de grootste partij in de gemeenteraad.[5] In het dorp Opheusden zelf behaalde de SGP zelfs de absolute meerderheid (58,6%).

In 1999 heeft Peter Gielissen een documentaire gemaakt over de kerkgemeenschappen in Opheusden, waarin (ex-)kerkgangers aan het woord komen. Het is getiteld Waar de worm niet sterft[6] en eind 1999 door de NPS uitgezonden.[7]

Scholen[bewerken]

Opheusden telt alleen maar basisscholen:

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)