Vlag van Zoelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de gemeente Zoelen

De vlag van Zoelen was tot 1978 de gemeentelijke vlag van de voormalige Gelderse gemeente Zoelen. Het is niet bekend of deze vlag officieel werd gevoerd en vanaf wanneer. De vlag kwam in 1978 te vervallen als gemeentelijke vlag toen de gemeente Zoelen door een gemeentelijke herindeling met een nabijgelegen gemeente samengevoegd werd tot de gemeente Buren.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag is een vierkante vlag bestaande uit twee banen van gelijke hoogte in de kleuren geel en blauw, het witte kanton links is het gemeentewapen van Zoelen afgebeeld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het defilé in Amsterdam ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina op 6 september 1938 trokken afgevaardigden van iedere Nederlandse gemeente langs de vorstin. Iedere delegatie werd voorafgegaan door een drager met een gemeentevlag. Het feit dat het merendeel van de gemeenten in Nederland op dat moment geen eigen vlag had, bracht de organisatie van het defilé ertoe de ontbrekende vlaggen zelf te ontwerpen. Dit werd een vierkante defileervlag met de kleuren van de betreffende provincievlag met daarop in het kanton een afbeelding van het gemeentewapen. Voor Gelderland was de basis een vlag met twee gelijke horizontale banen in de kleuren geel en blauw. Na de defilé heeft de gemeente Zoelen op een gegeven moment de vierkante vlag als gemeentevlag aangehouden tot aan het moment van de opheffing.

Verwante afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]