Optocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een optocht of stoet is een georganiseerde trektocht, die meestal gehouden wordt om iets te manifesteren. Behalve voetgangers en wagens zijn ook andere voertuigen mogelijk. Zo kennen verschillende evenementen bij het water een botenparade en kunnen ook grote ballonnen onderdeel van een optocht zijn.

Een optocht is een gecoördineerd gebeuren. Vaak willen de mensen in de stoet de toeschouwers iets vertellen. Personen in een stoet kunnen lopen, maar ook te paard zitten, of in een willekeurig vervoermiddel. Een proteststoet is over het algemeen een groep wandelende mensen, terwijl een rouwstoet of begrafenisstoet bestaat uit rouwende mensen.

Soorten optochten zijn onder andere:

Folkloristische stoeten[bewerken]

Een stoet kan een gegeven zijn uit de folklore, zoals een processie, een carnavalsstoet of een hulde aan de lokale geschiedenis. Hij kan thematisch worden ingedeeld zodat de toeschouwers een duidelijk geheel krijgen te zien. Vaak spelen tradities een stevige rol, zoals de wereldberoemde Koninklijke Steltenlopers van Merchtem, gildes en stadsreuzen; de historische benaming ommegang bleef voor een aantal zulke optochten behouden.

Herdenkingsstoet[bewerken]

Een stoet kan ook een jaarlijks evenement zijn om een welbepaalde gebeurtenis te herdenken, bijvoorbeeld de stichting van een stad of het einde van een oorlog.

Afbeeldingen[bewerken]