Naar inhoud springen

Optocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schets van de historische stoet ter ere van de Pacificatie van Gent in 1576.[1]
Bioscoopjournaal uit 1919. Optocht in Vlissingen in het kader van de onthulling van een standbeeld voor de Vlissingse loods en mensenredder Frans Naerebout.
Muzikanten in de Praalstoet van de Gouden Boom

Een optocht of stoet is een georganiseerde trektocht, die meestal gehouden wordt om iets te manifesteren. Behalve voetgangers en wagens zijn ook andere voertuigen mogelijk. Zo kennen verschillende evenementen bij het water een botenparade en kunnen ook grote ballonnen onderdeel van een optocht zijn.

Een optocht is een gecoördineerd gebeuren. Vaak willen de mensen in de stoet de toeschouwers iets vertellen. Personen in een stoet kunnen lopen, maar ook te paard zitten, of in een willekeurig vervoermiddel. Een proteststoet is over het algemeen een groep wandelende mensen, terwijl een rouwstoet of begrafenisstoet bestaat uit rouwende mensen.

Soorten optochten zijn onder andere:

Militair karakter
Religieus karakter
folkloristisch karakter

Folkloristische stoeten[bewerken | brontekst bewerken]

Een stoet kan een gegeven zijn uit de folklore, zoals een processie, een carnavalsstoet of een hulde aan de lokale geschiedenis. Hij kan thematisch worden ingedeeld zodat de toeschouwers een duidelijk geheel krijgen te zien. Vaak spelen tradities een stevige rol, zoals de wereldberoemde Koninklijke Steltenlopers van Merchtem, gildes en stadsreuzen; de historische benaming ommegang bleef voor een aantal zulke optochten behouden.

Herdenkingsstoet[bewerken | brontekst bewerken]

Een stoet kan ook een jaarlijks evenement zijn om een welbepaalde gebeurtenis te herdenken, bijvoorbeeld de stichting van een stad of het einde van een oorlog.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parades van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.