Bathmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bathmen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Bathmen Wapen van Bathmen
(Details) (Details)
Bathmen (Overijssel)
Bathmen
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Deventer Deventer
Coördinaten 52° 15′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 5605
Overig
Postcode 7437
Website Gemeente Deventer
Detailkaart
Statistische buurtgrenzen Bathmen binnen gemeente Deventer
Statistische buurtgrenzen Bathmen binnen gemeente Deventer
Foto's
Dortherbeek halverwege Bathmen en Harfsen
Dortherbeek halverwege Bathmen en Harfsen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bathmen (Nedersaksisch: Battûm) is een dorp en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel. Sinds 2005 is het een deel van de gemeente Deventer. Het inwonertal bedroeg 5605 in 2016 en de oppervlakte is 26,48 km², waarvan 0,24 km² water.

Bathmen ligt tussen de Schipbeek in het zuiden en de spoorlijn Deventer-Almelo in het noorden. Het dorp ligt aan de autosnelweg A1 en heeft een eigen afslag (25). Station Bathmen werd in de jaren vijftig opgeheven.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2005 was Bathmen een zelfstandige gemeente, waarna het aan de gemeente Deventer werd toegevoegd. Hier was veel weerstand tegen, omdat Bathmen een landelijk karakter heeft en hierdoor onder stedelijk bestuur kwam. Men heeft getracht zelfstandig te blijven, of desnoods te mogen fuseren met de Gelderse gemeente Lochem. Maar het voorstel haalde het niet en Bathmen werd samengevoegd met Deventer. Uit een peiling die tien jaar later werd gehouden bleek dat de meeste inwoners van Bathmen nog steeds overwegend negatief waren over de samenvoeging.[1]

Tot Bathmen behoren naast het dorp Bathmen ook de dorpen en buurtschappen Apenhuizen, Dortherhoek, Loo, Pieriksmars en Zuidloo.

Sport en ontspanning[bewerken]

Bij de Algemene Bathmense Sportvereniging (ABS) worden sporten als voetbal, handbal, volleybal, zwemmen en turnen beoefend.

Bij Bathmen wordt in het voorjaar elk jaar de Schipbeeksurvival georganiseerd, een sportieve tocht met hindernissen waarvan de beek een belangrijk onderdeel uitmaakt.

Scoutinggroep James Lovell heeft in Bathmen een eigen clubhuis.

Bathmen geniet enige regionale bekendheid vanwege de aanwezigheid van discotheek/feestzaal/restaurant Boode. Deze discotheek is vooral bekend doordat ze al tientallen jaren ook op zondagavond geopend is.

Tot 2008 waren er de jaarlijkse Battumse Bêkefeesten, een muziekfeest dat werd georganiseerd in de lokale manege. Vele bekende en onbekende bands hebben daar opgetreden.

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren in Bathmen[bewerken]

Woonachtig (geweest) in Bathmen[bewerken]

  • De schrijver Belcampo (1902-1990) woonde enige tijd in Bathmen en had er een praktijk als huisarts.
  • Herman Wisselink (1918-1995), politicus en leraar (van 1970 tot 1978 lid van de gemeenteraad en van 1974 tot 1978 ook wethouder)
  • Hans Kazàn (1953) woonde jarenlang in Bathmen, maar vertrok naar Spanje.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]