Hans Kazàn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Kazàn
Kazàn als presentator van Prijzenslag in 1991
Kazàn als presentator van Prijzenslag in 1991
Algemene informatie
Volledige naam Hans Mulders
Geboren Den Haag, 25 maart 1953
Land Nederland
Werk
Beroep goochelaar en televisiepresentator
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hans Kazàn (Den Haag, 25 maart 1953) is een Nederlands goochelaar en televisiepresentator.

Biografie[bewerken]

Kazàn werd geboren als Hans Mulders. Op zijn negende kreeg hij een goocheldoos van Sinterklaas en vanaf die tijd is hij met goochelen bezig. Hij gaf zich op bij een goochelclub en moest een artiestennaam opgeven. Hij bedacht 'ka' van Fred Kaps, 'zan' van de Italiaanse goochelaar Remo Inzani en het accent op de tweede a om niet op een hondennaam te lijken. Sindsdien heeft hij zich altijd van deze naam bediend, ook op school. Omdat hij met zijn beide ouders in onmin is gevallen, heeft hij zijn achternaam officieel laten wijzigen in Kazàn.[1]

Tijdens het wereldkampioenschap goochelen dat in 1973 in Parijs werd gehouden wist hij in de categorie illusionisme de derde prijs te behalen. Door zijn optreden vanaf 1976 voor de Nederlandse televisie werd hij populair: eerst als goochelaar in het programma Ren je Rot en later met eigen goochelshows bij de TROS, maar hij trad ook op als quizmaster in Prijzenslag bij RTL. Ook zijn zoons Oscar en Renzo zitten in het vak. Samen met Mara (Maartje van Olst) vormen ze het illusionistentrio Magic Unlimited. Inmiddels is zoon Steven ook in het theatervak actief, maar dan als comedian.

Privé[bewerken]

Jarenlang woonde Kazàn in het Overijsselse Bathmen, maar in 2005 verhuisde hij samen met zijn vrouw Wendy naar Zuid-Spanje om zich te vestigen in Marbella. Op 15 juli 2006 opende hij het Magic Palace in Torremolinos. Omdat de belangrijkste investeerder zich terugtrok, moesten de deuren echter begin 2007 gesloten worden.

Kazàn lijdt aan de erfelijke ziekte van Dupuytren en is daar al meerdere malen voor behandeld.

Reality[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)