Rande (Diepenveen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rande
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Rande (Diepenveen)
Rande (Diepenveen)
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Deventer Deventer
Coördinaten 52° 17′ NB, 6° 8′ OL
Detailkaart
Statistische buurt Rande maakt deel uit van Diepenveen
Statistische buurt Rande maakt deel uit van Diepenveen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rande is een buurtschap en landgoed in de Nederlandse gemeente Deventer (provincie Overijssel). Het behoorde tot 1 januari 1999 tot de toenmalige gemeente Diepenveen, toen deze opging in Deventer. De buurtschap wordt begrensd door de rivier de IJssel in het westen, de stad Deventer in het zuiden en het dorp Diepenveen in het oosten.

Marke[bewerken]

Het landgoed en de buurtschap ontlenen hun naam aan de Rander-marke, een van de zes marken van het schoutambt Colmschate. Het was een agrarisch gebied met, tot ze in de negentiende eeuw opgedeeld werden, veel gemeenschappelijke gronden. Op de wat hogere rivierduinen lagen de verspreide boerderijen. Enkele van die boerenplaatsen groeiden uit tot buitenplaatsen.

Huizen[bewerken]

Kasteel Rande wordt in documenten uit 1285 voor het eerst vermeld. Het is dan eigendom van de Rudolf Van Randen, maar van dit huis is niets meer aanwezig. De nog bestaande toren is het restant van de vervangende nieuwbouw zoals die in 1570 door Willem van Doetinchem gebouwd werd. Toen Huis Rande in 1680 werd gekocht door jonker Arend Christoffel van Coevorden kreeg het erkenning als havezate. Het niet meer bestaande landhuis 'Smets Rande' dateerde ook uit het einde van de 16e eeuw. Omstreeks 1850 liet de toenmalige eigenaar daarvan, Albertus Jacobus Duymaer van Twist, dit huis slopen om vervolgens elders op het landgoed het nu nog bestaande en begin 21e eeuw geheel gerestaureerde huis 'Nieuw Rande' te bouwen. In de directe omgeving stond vanaf ongeveer 1600 ook nog het landhuis 'Roobrug' dat eind 19e eeuw werd gesloopt.

Verkeer[bewerken]

Langs de in 1560 bij een dijkdoorbraak ontstane Rode kolk of Randerkolk liep al in de middeleeuwen over de zandruggen in de marke de 'zomerweg' van Deventer naar Zwolle, in de winter was vanwege de waterstanden de IJsseldijk vaak beter begaanbaar.

Door het gebied loopt de spoorlijn tussen de steden Deventer en Zwolle. Aan deze spoorlijn heeft Rande 27 jaar een stopplaats gehad, die in 1918 is opgeheven. In ruil voor het aanleggen van de halte gaf de landgoedeigenaar toestemming de spoorweg over zijn gebied aan te leggen.