Vlotbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de buurtschap in de gemeente Hellevoetsluis, zie Vlotbrug (Hellevoetsluis)
Vlotbrug
Translatie
Translatie
Foto's
De Koedijkervlotbrug bij Koedijk gem. Alkmaar
De Koedijkervlotbrug bij Koedijk gem. Alkmaar
Koedijkervlotbrug
Koedijkervlotbrug
Scholle in Vroomshoop
Scholle in Vroomshoop
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie
Civiele techniek en bouwkunde

Een vlotbrug is een beweegbare brug, die opengaat door horizontaal te bewegen (zonder te draaien). De brug bestaat uit een op- en een afrit, die vanaf de wal naar een vlot leiden. Als de brug opengaat wordt dit vlot onder de op- en afrit getrokken, of om een scharnierpunt op een landhoofd naar opzij weggedraaid, langs de oever, zodat er een doorgang wordt gecreëerd voor de scheepvaart. In sommige gevallen wordt als vlot een stalen ponton gebruikt, vanwege de hogere stabiliteit en draagvermogen, men spreekt dan van een pontonvlotbrug.

In het oosten van Nederland wordt een vlotbrug meestal een "scholle" genoemd. Alle scholles zijn echter verdwenen.

In Nederland liggen anno 2011 vijf vlotbruggen, alle over het Noordhollandsch Kanaal. Deze vlotbruggen openen door de drijvende gedeelten onder de op- en afritten te varen waardoor dan de halve breedte van het kanaal voor de scheepvaart beschikbaar is. Van zuid naar noord:

  1. De Koedijkervlotbrug bij Koedijk, gemeente Alkmaar.
  2. De Rekervlotbrug bij Koedijk, gemeente Alkmaar.
  3. De vlotbrug bij het naar de brug genoemde dorp Burgervlotbrug, gemeente Schagen.
  4. De vlotbrug bij het naar de brug genoemde dorp Sint Maartensvlotbrug, gemeente Schagen.
  5. De vlotbrug in 't Zand, gemeente Schagen.

De vier oude bruggen zijn van hetzelfde type, de Koedijkervlotbrug is tegenwoordig uitsluitend voor fietsers en voetgangers, de andere drie verwerken ook regionaal autoverkeer. Het brugdek ligt beduidend lager dan de weg wat het op en afrijden erg traag maakt, bovendien zijn de bruggen zo smal dat een fietser en een auto elkaar nauwelijks kunnen passeren. Bij iets grotere verkeersdruk lopen de wachttijden dan ook snel op.

In 2010 werd bij Koedijk een nieuwe vlotbrug gelegd over het Noordhollandsch Kanaal. Deze vijfde brug heet de Rekervlotbrug en is genoemd naar de rivier de Rekere die voor de aanleg van het kanaal ter plaatse lag. De nieuwe brug zou een verbeterde versie van het traditionele ontwerp zijn, maar kampt met zoveel (technische) tegenslagen dat binnen een maand na de vertraagde oplevering in mei 2012 de brug weer ruim een jaar gesloten is geweest.[1].

Tijdens de bouw van een nieuwe ophaalbrug aan het Zennegat werd een dergelijke constructie geplaatst om het fietsers en voetgangers alvast mogelijk te maken het Kanaal Leuven-Dijle over te steken totdat de brug af was. Twee vaste pontons leidden naar een middenstuk dat via handmatige bediening verplaatst werd.

Zie ook[bewerken]