Gevierendeeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gecarteleerd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in kwartileren, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).
Het wapen van de Provincie Groningen is gecarteleerd van de Stad (een adelaar) en de Ommelanden (het oude wapen van de koningen van Friesland)

Een gevierendeeld wapen is een wapen dat in vier kwartieren is verdeeld. Een kwartier is een vlak op een wapenschild dat een kwart (een vierde deel) ervan omvat. Het eerste en voornaamste kwartier staat rechtsboven. Rechtsboven is voor de toeschouwer linksboven, omdat in de heraldiek het wapen uitgelegd wordt alsof men achter het schild staat. De adelaar van de stad Groningen heeft dus de ereplaats gekregen.

Het verdelen van een wapen in kwartieren heet kwartileren. In plaats van "gevierendeeld wordt daarom ook wel gekwartierd gebruikt en in zeldzame gevallen gecarteleerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]