Diederik Gommers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diederik Gommers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Diederik Antonius Maria Paulus Johannes Gommers
Geboren Gorinchem, 1964
Beroep intensivist, anesthesioloog
Bekend van coronacrisis in Nederland
Carrière
2016 - heden voorzitter NVIC
2014 - heden hoogleraar IC-geneeskunde Erasmus MC
2013 - heden hoofd IC-afdeling Erasmus MC
2004 - heden intensivist Erasmus MC
Medische informatie
Specialisme intensieve zorg
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Diederik Antonius Maria Paulus Johannes Gommers (Gorinchem, 1964)[1] is een Nederlandse arts met intensieve zorg als medisch specialisme. Hij is werkzaam als intensivist bij het academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Gommers werd geboren in Gorinchem maar groeide op in Udenhout. Na het behalen van zijn VWO diploma in 1982 aan het Maurick College in Vught studeerde Gommers geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent waar hij in 1985 zijn kandidaats behaalde. Hij vervolgde zijn studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 1989 het doctoraalexamen richting anesthesiologie behaalde en in 1994 zijn studie afsloot met zijn artsexamen.

Hij werd aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam opgeleid tot intensivist. Hij promoveerde in 1998 bij Burkhard Lachmann op het proefschrift Factors affecting surfactant responsiveness.[2] In 2014 werd Gommers benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met als leeropdracht intensivecaregeneeskunde. Hij aanvaardde dit ambt op 25 september 2015 met de oratie Wu-Wei.[3]

Gommers is co-auteur van een praktische handleiding voor beademing, bestemd voor zorgprofessionals.[4] Hij is uitvinder van een narcosetoedienings- en beademingssysteem (advs) voor de operatiekamer, waarop hij in 2018 samen met Govinda Nallappa Rajan octrooi heeft verkregen.[5]

Coronacrisis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de coronacrisis in Nederland in 2020 neemt Gommers als specialist deel aan het Outbreak Management Team dat het kabinet-Rutte III adviseert over volksgezondheidsmaatregelen om de verspreiding van de virusziekte Covid-19 terug te dringen en de ziekenhuisopnames te reguleren.[6] Hij informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken bij de intensieve zorg tijdens de coronacrisis, onder meer door briefings bij de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.[7] Door interviews in de landelijke pers en deelname aan tv-praatprogramma's over dit onderwerp werd hij snel een bekende persoonlijkheid.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]