Doctoraalexamen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het doctoraalexamen was het examen waarmee in de regel studenten in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs die voor 2003 begonnen, hun studie/opleiding afsloten. Vaak was er in de praktijk geen sprake van een toetsend examen aan het eind van de opleiding, maar in vrijwel alle gevallen werd, nadat aan alle studie-eisen was voldaan in het openbaar plechtig de bul uitgereikt. Tot deze eisen behoorde vaak het schrijven van een doctoraalscriptie of verrichten van doctoraalonderzoek, soms van een mondelinge verdediging hiervan.

Buluitreiking[bewerken | brontekst bewerken]

Na het doctoraalexamen werd in het openbaar plechtig de bul uitgereikt. Na het doctoraalexamen mag de titel doctorandus worden gevoerd, of bij afronding van een studie in de rechten of een ingenieursstudie, respectievelijk de titels meester of ingenieur. Omdat vanaf 2002 de bachelor-masterstructuur in het hoger onderwijs werd ingevoerd, is de term doctoraalexamen verdrongen door die van masterexamen. De titel doctorandus is sindsdien vervangen door de graden Master of Science of Master of Arts.

Taalgebruik rondom doctoraalexamen[bewerken | brontekst bewerken]

Men kort de aanduiding "doctoraalexamen" ook wel simpelweg af als doctoraal. Deze laatste term dient niet verward te worden met doctoraat, wat betekent dat men de daaropvolgende fase heeft afgerond, namelijk die voor het behalen van de doctorstitel. Voor Engelstalige landen is het gebruik van de term 'doctoraal' nog meer verwarrend: het is bijna gelijk aan het Engelse woord doctoral degree.