Machiavelliprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Machiavelliprijs is een Nederlandse prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een politicus of organisatie die volgens de Stichting Machiavelli een markante bijdrage heeft geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers: het domein van de overheidscommunicatie.

Stichtingsdoel[bewerken | brontekst bewerken]

De doelstelling van de stichting is zich in te spannen om een betekenisvolle uitwisseling te bevorderen van denkbeelden over communicatie tussen politiek, overheid en burger en over de rol die media daarbij spelen. Hierbij wordt ernaar gestreefd de naam van de politiek denker Machiavelli op positieve wijze in verband te brengen met vraagstukken op dit terrein.

Toekenning aan Bauke Vaatstra[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 zorgde de bekendmaking van Stichting Machiavelli dat de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra de prijs zou krijgen voor ophef. Naar aanleiding van de toekenning van de prijs deed directeur Guido Klabbers van Vluchtelingenwerk Leeuwarden aangifte van bedreiging tegen Bauke Vaatstra. Vaatstra zou Klabbers in 1999 hebben bedreigd. Met de aangifte wilde Klabbers dat de stichting de prijsuitreiking zou heroverwegen om zo te voorkomen dat de Machiavelliprijs naar Vaatstra zou gaan.[1] De moord op Marianne Vaatstra maakte veel emoties los, waarbij aanvankelijk ook ten onrechte asielzoekers werden beschuldigd van de moord.

Prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Alsnog aangifte tegen vader Marianne Vaatstra, NU.nl, 19 januari 2012
  2. De prijs werd in ontvangst genomen door de hoofdredacteuren van Trouw, Het Parool en Vrij Nederland.
  3. Stichting Machiavelli: prijswinnaars. Lilianne Ploumen nam de prijs in ontvangst.
  4. Jury kent Machiavelliprijs toe aan 'de bedreigde burgemeester', NU.nl, 8 januari 2019