Naar inhoud springen

Machiavelliprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Machiavelliprijs is een Nederlandse prijs, die jaarlijks door de stichting Machiavelli wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De trofee van de Machiavelliprijs, een bronzen beeldje met de rechtopstaande Machiavelli, is in 1989 gemaakt door Shirley Gasper.

Toekenning aan Bauke Vaatstra

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 leidde de bekendmaking van Stichting Machiavelli dat de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra de prijs zou krijgen voor ophef. Naar aanleiding van de toekenning van de prijs deed directeur Guido Klabbers van Vluchtelingenwerk Leeuwarden aangifte van bedreiging door Bauke Vaatstra. Vaatstra zou Klabbers in 1999 hebben bedreigd. Met de aangifte wilde Klabbers dat de stichting de prijsuitreiking zou heroverwegen om zo te voorkomen dat de Machiavelliprijs naar Vaatstra zou gaan.[1] De prijs werd toch aan Vaatstra uitgereikt. De moord op Marianne Vaatstra maakte veel emoties los, waarbij aanvankelijk ook ten onrechte asielzoekers werden beschuldigd van de moord.

Prijswinnaars

[bewerken | brontekst bewerken]
Bellingcat ontvangt de Machiavelliprijs 2019
  1. Alsnog aangifte tegen vader Marianne Vaatstra, NU.nl, 19 januari 2012
  2. De prijs werd in ontvangst genomen door de hoofdredacteuren van Trouw, Het Parool en Vrij Nederland.
  3. Stichting Machiavelli: prijswinnaars. Lilianne Ploumen nam de prijs in ontvangst.
  4. Jury kent Machiavelliprijs toe aan 'de bedreigde burgemeester', NU.nl, 8 januari 2019. Gearchiveerd op 18 september 2021.
  5. Machiavelliprijs 2021 voor Gerrit Hiemstra. nos.nl. Geraadpleegd op 4 januari 2022.
  6. Johan Remkes krijgt Machiavelliprijs voor rol in stikstofcrisis, NOS, 22 februari 2023. Gearchiveerd op 4 mei 2023.
  7. Burgemeester Ter Apel krijgt Machiavelliprijs: 'Helder en niet polariserend'. nos.nl (22 januari 2024). Gearchiveerd op 22 januari 2024. Geraadpleegd op 22 januari 2024.