Onderzoeksraad voor Veiligheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderzoeksraad voor Veiligheid
OVV hoofdkantoor aan het Lange Voorhout in Den Haag[1]
Geschiedenis
Opgericht 1 februari 2005[2]
Structuur
Voorzitter Chris van Dam[3]
Directeur Carol Verheij[4]
Plaats Den Haag
Hoofdkantoor Den Haag
Type zelfstandig bestuursorgaan
Aantal werknemers 82,42 fte (31-12-2021)[5]
Media
Website onderzoeksraad.nl
Portaal  Portaalicoon   Bestuurskunde

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) in Nederland dat na rampen, grote ongevallen of andersoortige incidenten onderzoek kan doen naar de oorzaken en gevolgen van het betreffende incident. Dit orgaan is per 1 februari 2005 ontstaan als opvolger van de Raad voor de Transportveiligheid, die op zijn beurt de opvolger was van de Spoorwegongevallenraad, de Raad voor de Luchtvaart en de Commissie Binnenvaartrampenwet. Ook de Marineraad werd per 2005 onderdeel van de OVV.

Het werk van de Onderzoeksraad is met name gericht op het verbeteren van de veiligheid en het voorkomen van ongevallen in de toekomst.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Onderzoeksraad is ingesteld in de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid en valt, als zbo, onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het is de opvolger van de Raad voor de Transportveiligheid voor incidenten op transportgebied en van de Tijdelijke Commissie Ongevallenonderzoek Defensie voor incidenten betreffende een van de krijgsmachtonderdelen. Eerder werden bij rampen (zoals de vuurwerkramp in Enschede in 2000 en de Nieuwjaarsbrand in Volendam in 2001) meestal ad-hoc-onderzoekscommissies opgericht. Ook werden rampen als de Schipholbrand in 2005 en de ramp met vlucht MH17 in 2014 onderzocht.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De Onderzoeksraad voor Veiligheid beslist zelf waarover hij onderzoeken instelt. Ook kan iedereen bij de OVV meldingen doen van incidenten. Na een incident bekijkt de OVV of er sprake is van 'structurele veiligheidstekorten', waarna een onderzoek kan plaatsvinden als dit het geval is. In sommige gevallen is de OVV verplicht om een onderzoek in te stellen. De vijfkoppige Onderzoeksraad wordt in zijn werkzaamheden ondersteund door een voor de Onderzoeksraad werkzaam bureau en kan ook externe deskundigen inhuren.

Na het onderzoek publiceert de OVV een rapport over zijn bevindingen, waarin ook aanbevelingen voor de toekomst zijn opgenomen. De OVV wijst dus zelf geen schuldigen aan.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

De permanente leden zijn:[3]

De buitengewone raadsleden zijn:[3]

Op andere Wikimedia-projecten