Chris van Dam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chris van Dam
Van Dam in 2017
Algemene informatie
Volledige naam Christiaan Jan Lodewijk van Dam
Geboren 9 juli 1963
Geboorteplaats Wilp
Partij CDA
Titulatuur mr.
Politieke functies
2017-2021 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Christiaan Jan Lodewijk (Chris) van Dam (Wilp, 9 juli 1963) is een Nederlands politicus namens het CDA.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA) was hij van 23 maart 2017 tot 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarvoor was hij twaalf jaar werkzaam bij Politie Haaglanden en is hij negentien jaar officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier geweest bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam en Den Haag. Van Dam is opgeleid tot meester in de rechten. Naast zijn werk is Van Dam maatschappelijk betrokken geweest, bijvoorbeeld in het bestuur van zijn kerk, als voorzitter van een van de grootste wijkverenigingen in Den Haag en als voorzitter van een Exodushuis.

Van Dam was in de Tweede Kamer woordvoerder op de volgende terreinen: politie, openbaar ministerie, rechtspraak, de juridische beroepen (incl. rechtsbijstand), grensbewaking, rampenbestrijding, grote stedenbeleid. Zijn maidenspeech hield hij op 6 april 2017 bij een debat over discriminatie en racisme. Op 13 november 2017 nam Van Dam het woordvoerderschap over het neerstorten van vlucht MH17 over van zijn fractiegenoot Pieter Omtzigt.

Van Dam kreeg bekendheid als voorzitter van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Het rapport van deze commissie was kritisch over het gedrag ten aanzien van de toeslagenaffaire van de ambtelijke top van het Ministerie van Financiën en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de regering, de Tweede Kamer en de Raad van State. Volgens dit rapport deed niemand iets met de signalen van het jarenlange onrecht dat mensen aangedaan werd, die geheel ten onrechte beschuldigd werden van fraude met de toelage voor kinderopvang. Het kabinet trad op 15 januari 2021 in zijn geheel af vanwege de conclusies van het rapport.

Van Dam bedankte aanvankelijk voor de 24e plek op de concept-kandidatenlijst[1] voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Het CDA had toen 13 zetels in de peilingen. Hij vond dat hij een te lage plek had gekregen op de voorlopige kandidatenlijst.[2]

Later besloot hij zich alsnog kandidaat te stellen op plaats #47 van de lijst om zo met voorkeurstemmen verkozen te kunnen worden. Op 22 maart 2021 werd bekend dat Van Dam niet genoeg voorkeurstemmen had gekregen en dus niet terugkeerde in de Tweede Kamer. Op 30 maart 2021 nam hij afscheid als kamerlid.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]