Gerrit Hiemstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerrit Hiemstra
Gerrit Hiemstra in 2000
Volledige naam Gerrit Hiemstra
Geboren 19 augustus 1961
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1986 - heden
Bekend van NOS Journaal
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Gerrit Hiemstra (Drachten, 19 augustus 1961) is een Nederlands meteoroloog en ondernemer. Hiemstra is weerpresentator bij het NOS Journaal. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Weather Impact in Amersfoort, dat hij in 2015 heeft opgericht.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hiemstra werd geboren in Drachten en groeide op in Suameer op een boerderij. Na de lagere school ging hij naar het vwo op het Ichthus College te Drachten en daarna naar de landbouwuniversiteit in Wageningen. Hier heeft hij drie jaar bij de studentenroeivereniging W.S.R. Argo geroeid.[1] Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hiemstra is sinds de voltooiing van zijn studie Meteorologie aan de Wageningen University & Research in 1986 werkzaam in de meteorologie. Na zijn studie begon hij in 1986 als meteoroloog bij Meteo Consult. In 1995 werd hij hoofd van de operationele meteorologische dienst van het KNMI op Schiphol. In 1996 begon hij bij DLV Adviesgroep te Wageningen met de ontwikkeling van meteorologische advies- en consultancy-activiteiten voor de groene sector onder de naam DLV Meteo. Eind 2001 zijn deze activiteiten ondergebracht in de onderneming WeerOnline waarvan hij mede-eigenaar was. In 2009 is WeerOnline overgenomen door Webassets B.V. (bekend van onder andere Zoover). In 2004 werd hij genomineerd voor de Award Best Geklede Man.

Sinds eind 1998 werkt Hiemstra als weerpresentator bij het NOS Journaal. In 2015 is hij samen met een compagnon het adviesbureau Weather Impact begonnen.

In januari 2022 kreeg hij de Machiavelliprijs 2021 omdat hij de klimaatverandering en de gevolgen daarvan duidelijk maakt voor een groot publiek.[2]