Lilianne Ploumen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lilianne Ploumen
Lilianne Ploumen 2013 2.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Elisabeth Maria Josepha Ploumen
Geboren 12 juli 1962
Functie Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Partij GroenLinks
PvdA (vanaf 2003)
Titulatuur drs.
Politieke functies
2007-2012 Partijvoorzitter
2012-heden Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Elisabeth Maria Josepha (Lilianne) Ploumen (Maastricht, 12 juli 1962) is een Nederlandse politica. In het kabinet-Rutte II is Ploumen Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Eerder was ze partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Levensloop[bewerken]

Ploumen is dochter van een katholieke melkboer; haar ouders stemden KVP.[1] Tussen 1974 en 1980 volgde Ploumen het Atheneum-A aan het Henric van Veldeke College in Maastricht. Vervolgens studeerde zij tussen 1980 en 1988 Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Tijdens haar studie werkte ze als sociaal cultureel werker in Rotterdam-Crooswijk. Sinds 1983 werkte ze bij het Instituut voor Psychologisch Marktonderzoek, eerst als medewerkster bij de afdeling statistiek en sinds 1985 als projectleidster onderzoek. Na haar studie werkte ze nog twee jaar bij het IPM. In die tijd was ze ook voorzitter van de ondernemingsraad van IPM.

In 1990 werd Ploumen Manager Marketing & Onderzoek bij het Foster Parents Plan. In 1993 ging ze in Londen werken voor PLAN, de koepelorganisatie van Foster Parents, als Teamleider "Quality Assurance Program for Sponsorship Systems". In 1995 keerde ze terug naar Nederland en zette ze Ploumen Projecten op, een organisatie die zich bezighield met marketingonderzoek en ideeontwikkeling. Ze begon ook te werken voor Mama Cash, als coördinator fondswerving. In 1995 nam ze deel aan de collegecyclus "Gender, etnische diversiteit en racismebestrijding" aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 werd ze directeur van Mama Cash. In 1998 stopte ze met Ploumen Projecten. In 1999 werd zij lid van het bestuur van de stichting Opzij. Tussen 2000 en 2002 was ze lid van het bestuur van het Nederlands Centrum voor Inheemse Volkeren, lid van de ouderraad van de basisschool "de Mijlpaal" en lid van de examencommissie voor het Marketingorientatie examen van NIMA Amsterdam.

In 2001 verliet ze Mama Cash om bij de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid te gaan werken als hoofd kwaliteit en strategie. In 2004 werd ze directeur van Cordaid en lid van de raad van bestuur. Als zodanig was zij ook voorzitter van de adviesraad van HIER, lid van de directieraad van Stop Aids Now! en lid van de directeurenvergadering van de Samenwerkende Hulporganisaties. In 2002 werd ze lid (later vicevoorzitter) van het bestuur van de Evert Vermeer Stichting, de internationale organisatie van de PvdA.

Bij de PvdA[bewerken]

In 2003 werd ze ook lid van de PvdA, daarvoor was ze lid geweest van GroenLinks. Tussen 2004 en 2005 was ze lid van het bestuur van de Stichting Her World Live en als zodanig organisator van het feministische festival WOMEN INC. In 2005 was ze voorzitter van de kandidaatstellingscommissie van de PvdA Slotervaart en wierf zij Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van 2006-2010.[2] Ze was ook lid van politiek forum van de partij en actief in de Noord-Zuid-werkgroep.

Partijvoorzitter[bewerken]

Op 24 september 2007 werd bekend dat Ploumen partijvoorzitter werd van de PvdA. Ze versloeg na zes telronden Jan Pronk, met 54% van de stemmen. Het partijcongres benoemde haar dienvolgens op 6 oktober 2007 tot voorzitter. Ze kreeg steun van een aantal prominente partijleden waaronder een groep wethouders onder leiding van Carolien Gehrels (wethouder in Amsterdam), de rode ondernemers, Ronald Plasterk, Jet Bussemaker, Ruud Vreeman en Ahmed Marcouch. Op 3 oktober 2011 werd bekend dat zij wilde stoppen als partijvoorzitter van de PvdA. Ze werd op 22 januari 2012 opgevolgd door Hans Spekman.

Ploumen en Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens Afrikadag in 2012

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking[bewerken]

Op 5 november 2012 werd Ploumen minister in het kabinet-Rutte II. Haar eerste officiële bezoek als minister was samen met premier Mark Rutte aan Turkije. Daarna bracht zij, tezamen met Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima in november 2012 een bezoek aan Brazilië. Ploumen oogst kritiek doordat ze onzichtbare ontwikkelingshulp niet aantoonbaar kan maken.[3]

SHE DECIDES[bewerken]

Op 24 januari 2017 richtte minister Ploumen het SHE DECIDES - Global Fundraising Initiative fonds op om politieke en financiële steun te verzamelen voor het recht van vrouwen en meisjes om vrij en zelfstandig te besluiten of zij kinderen willen, met wie, hoeveel en wanneer.[4] Het SHE DECIDES fonds is gelanceerd als antwoord op de verwachte effecten van de herinvoering van de Mexico City Policy, ook wel bekend als the Global Gag Rule. Door de herinvoering van de Mexico City Policy zal de Amerikaanse overheidsfinanciering aan organisaties over de gehele wereld, die op enige manier te maken hebben met abortus, stopgezet worden. Alles bij elkaar dreigt er een bedrag dat kan oplopen tot 600 miljoen dollar per jaar weg te vallen. Andere gezondheidsprogramma’s op het gebied van gezinsplanning en reproductieve gezondheid worden door deze maatregel ook getroffen. Neem bijvoorbeeld voorlichting over en verstrekking van anticonceptie, moeder- en kindzorg, HIV/Aids-preventie en -zorg, en screening op baarmoederhalskanker.

Onderzoek uitgevoerd onder eerdere Amerikaanse overheden die de Mexico City Policy hebben ingevoerd heeft aangetoond dat dit beleid vaak leidt tot een toename van het aantal ongeplande zwangerschappen.[5]

Het SHE DECIDES fonds heeft overwegend positieve reacties opgeroepen, zowel nationaal als internationaal. Het kabinet heeft al besloten om 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor She Decides. Het initiatief kan bovendien rekenen op steun uit in totaal zeventien verschillende landen.[6]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Ruud Koole (interim)
Voorzitter PvdA
2007-2012
Opvolger:
Hans Spekman
Voorganger:
-
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
2012-heden
Opvolger:
-