Jetta Klijnsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jetta Klijnsma
Jetta Klijnsma 2012 (highres).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Jellejetta Klijnsma
Geboren 18 maart 1957 in Hoogeveen
Functie staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Partij PvdA
Titulatuur drs.
Politieke functies
1990-2002 lid gemeenteraad Den Haag
1998-2008 wethouder in Den Haag
2008 burgemeester van Den Haag (wn.)
2008-2010
2012-heden
staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
2010-2012 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jellejetta (Jetta) Klijnsma (Hoogeveen, 18 maart 1957) is een Nederlands politica. Als PvdA'er was ze van 1990 tot 2008 actief in de gemeentepolitiek in Den Haag. Daarna was ze tot februari 2010 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. In het kabinet-Rutte II werd Klijnsma opnieuw staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Levensloop[bewerken]

Klijnsma groeide op in een gereformeerd gezin in Hoogeveen[1] en studeerde sociaal-economische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar afstuderen kwam ze als medewerker in dienst van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In deze periode was ze assistent van de Kamerleden André van der Louw, Marcel van Dam en Thijs Wöltgens.

Politieke loopbaan[bewerken]

Gemeenteraad Den Haag[bewerken]

In 1990 werd ze gekozen in de gemeenteraad van Den Haag. In 1998 werd ze wethouder, belast met Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. In november 2003 stond haar positie ter discussie vanwege haar rol bij het faillissement van welzijnsorganisatie Stichting Ondernemend Welzijn. Ze zou informatie achter hebben gehouden en weigerde 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor sanering van de instelling. Klijnsma overleefde echter een motie van afkeuring.[2] Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, waarbij ze lijsttrekker van de PvdA was, werd ze wethouder Cultuur en Financiën en tevens locoburgemeester. Na het aftreden van Wim Deetman was ze van januari tot april 2008 waarnemend burgemeester van Den Haag.

Overstap naar landelijke politiek[bewerken]

Op 18 december 2008 volgde ze Ahmed Aboutaleb op als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. Ze trad af op 23 februari 2010, vanwege de val van dit kabinet.

Na de Tweede Kamerverkiezingen 2010 werd Klijnsma Tweede Kamerlid. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 stond Klijnsma op plaats twee, achter PvdA-leider Diederik Samsom en werd zo gekozen.

Op 5 november 2012 werd Klijnsma staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte II.

Persoonlijk[bewerken]

Klijnsma is licht gehandicapt; ze is geboren met spastische benen en leerde pas op haar dertiende lopen. Als wethouder in Den Haag kreeg ze vanwege haar handicap een privéchauffeur toegewezen, die haar dagelijks op een tandem naar het werk en naar afspraken bracht.[3] Naast haar politieke activiteiten was Klijnsma tot haar aantreden als staatssecretaris in 2008 onder andere voorzitter van het bestuur van de Stichting Korrelatie en voorzitter van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA. Klijnsma is getrouwd.

Voorganger:
W.J. Deetman
Waarnemend burgemeester van Den Haag
2008
Opvolger:
J.J. van Aartsen
Voorganger:
A. Aboutaleb
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
18 december 2008-23 februari 2010
Opvolger:
Paul de Krom
Voorganger:
Paul de Krom
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
2012-heden
Opvolger:
-