Diederik Samsom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diederik Samsom
01. Diederik Samsom.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Diederik Maarten Samsom
Geboren 10 juli 1971 in Groningen
Functie Partijleider PvdA
Lid Tweede Kamer
Fractievoorzitter
Partij PvdA
Titulatuur Ir.
Politieke functies
2003-heden Lid Tweede Kamer
2012-heden Fractievoorzitter
2012-heden Politiek leider PvdA
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Stem van Diederik Samsom
Vista-kmixdocked.png
opgenomen september 2014 (download·info)

Diederik Maarten Samsom (Groningen, 10 juli 1971) is een Nederlands politicus. Namens de Partij van de Arbeid maakt hij sinds 2003 deel uit van de Tweede Kamer. Op 16 maart 2012 werd Samsom door de leden van de partij gekozen tot fractievoorzitter en politiek leider.

Na een gymnasiumopleiding in Leeuwarden, studeerde Samsom technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft. Vervolgens was hij enkele jaren actief als campagneleider en activist bij milieuorganisatie Greenpeace. In 2002 stond hij op de kieslijst van de Partij van de Arbeid voor de Tweede Kamerverkiezingen maar werd hij niet gekozen. Samsom was daarna kortstondig directeur van de groenestroomleverancier Echte Energie, totdat hij bij de verkiezingen in 2003 alsnog in het parlement werd gekozen. Als Kamerlid was Samsom enkele jaren woordvoerder milieubeleid en sinds 2012 is hij woordvoerder asiel en migratie.

Toen Job Cohen in februari 2012 opstapte als politiek leider en fractievoorzitter van de PvdA, stelde Samsom zich kandidaat voor zijn opvolging. In een ledenraadpleging behaalde Samsom 54% van de stemmen en versloeg daarmee vier tegenkandidaten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom de lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid; tijdens die verkiezingen haalde hij met zijn partij 38 zetels, waarna Samsom samen met Rutte het kabinet Rutte-II formeerde.

Levensloop[bewerken]

Jeugd, studie en activisme[bewerken]

Samsom groeide op in het Friese Leeuwarden, waar zijn vader als internist (gespecialiseerd in nierziekten) verbonden was aan het plaatselijke ziekenhuis. Zijn moeder werkte als fysiotherapeute. De familie woonde aan de Harlingerstraatweg. In zijn middelbareschooltijd was hij een fanatiek waterpoloër.[1] In 1989 behaalde Diederik Samsom zijn gymnasium-diploma aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden.

Hierna studeerde hij van 1989 tot 1997 technische natuurkunde (afstudeerrichting kernfysica) aan de Technische Universiteit Delft, waar hij zijn ingenieurstitel behaalde. In zijn studententijd was hij lid bij OJV de Koornbeurs waar hij in 1990 tot 1991 vicevoorzitter van was. Voor hij in de Tweede Kamer belandde, was Samsom onder andere actief als activist en campagneleider bij Greenpeace. Bij verschillende acties werd hij naar eigen zeggen in totaal tien keer aangehouden, zonder hieraan een strafblad over te houden.[2] Als bestuurslid van de Delftse studentenvakbond VSSD was hij ook actief bij de LSVb en stelde hij een jaargang van het Poenboek samen. Hij was bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 al kandidaat voor de Tweede Kamer, maar werd door het grote verlies van zijn partij niet gekozen.

Na deze verkiezingen werd Samsom directeur van zijn eigen energiebedrijf Echte Energie, dat handelt in groene stroom. Dit bedrijf is in 2008 overgenomen door Eneco.

Landelijke politiek[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 kreeg hij een hoge plek op de kandidatenlijst van de PvdA en werd hij direct gekozen in het parlement. Hij was van 2003 tot 2011 woordvoerder milieubeleid en is sinds 2012 de woordvoerder asiel en migratie. Verder heeft Samsom zich als Kamerlid beziggehouden met energiebeleid, infrastructuur en ontwikkelingssamenwerking.

Samsom bij zijn aantreden als Tweede Kamerlid

Diederik Samsom wordt beschouwd als lid van de linkervleugel van de PvdA-fractie. Hij behoorde in 2004 tot de minderheid van zijn fractie die tegen verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Irak was. Samsom stemde in 2005 als enige van zijn fractie tegen een motie-Blok over het aanwenden van extra aardgasbaten en gelden voor duurzame energie voor knelpunten in de infrastructuur.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd hij herkozen. Hij haalde 6248 voorkeurstemmen. Eind 2007 maakte hij zich in de Tweede Kamer sterk voor gratis draadloos internet in intercitytreinen, teneinde de trein aantrekkelijker te maken voor automobilisten. Met de invoering is gestart in 2010.

In 2008 werd hij medeverdediger van een eerder door het CDA ingediend initiatiefwetsvoorstel over het stellen van regels omtrent de levering van warmte aan verbruikers (Warmtewet). Het wetsvoorstel is in 2009 door de Eerste Kamer aanvaard.

Op 20 april 2008 stelde Samsom zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA, na het aftreden van Jacques Tichelaar. Hij nam het op tegen Mariëtte Hamer, maar verloor de stemming in de fractie op 22 april.

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 stond Samsom als zevende op de kieslijst. Hij kreeg 10.982 voorkeurstemmen.

Samsom nam in 2012 de medeverdediging over van de uit de Tweede Kamer vertrokken Hans Spekman van een in 2011 door Spekman en Joël Voordewind (ChristenUnie) ingediend initiatiefwetsvoorstel over versterking van de positie van in Nederland "gewortelde" minderjarige vreemdelingen. De voorgestelde wet kreeg de naam 'Kinderasielwet' mee; ook werd wel gesproken over de 'Wortelingswet' of de 'Maurowet'. De Raad van State bracht hierover een negatief advies uit.[3][4]

Politiek leider[bewerken]

Samsom wint het partijleiderschap

Op 22 februari 2012, twee dagen na het aftreden van Job Cohen als politiek leider, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid, maakte Samsom bekend zich kandidaat te stellen voor zijn opvolging. Hij won op 16 maart de speciaal hiervoor uitgeschreven ledenraadpleging over het partijleiderschap en fractievoorzitterschap met ruim 54% van de stemmen, voor Ronald Plasterk die 31,6% van de stemmen kreeg en drie anderen. Zijn campagneslogan was 'Nieuwe Energie'. Na zijn overwinning gaf hij aan dat als de PvdA de grootste partij zou worden, hij premier wil worden en anders fractievoorzitter in de Tweede Kamer, ook als de PvdA in de regering komt.[5]

Eind april 2012 kreeg hij veel kritiek, ook vanuit de eigen achterban, vanwege het feit dat hij niet had meegedaan aan het zogeheten Lenteakkoord, waarbij de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met minister De Jager overeenstemming bereikten over een miljardenpakket aan bezuinigingen. Evenwel sprak een meerderheid van de ledenraad van de PvdA zich positief uit over Samsoms keuze. Samsom was lijsttrekker voor de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Zijn partij behaalde 38 zetels. Dat waren er acht meer dan bij de voorlaatste verkiezingen maar net niet genoeg om de grootste partij van Nederland te worden. Dat werd de VVD met 41 zetels. De ruime zetelwinst voor de PvdA was opmerkelijk, aangezien de partij enkele weken vooraf aan de verkiezingen in de peilingen op minder dan twintig zetels stond. Het uiteindelijke hoge zetelaantal werd door de media op het conto geschreven van Samsom. Volgens de pers en een meerderheid van de tv-kijkers presenteerde Samsom zich als beste tijdens de lijsttrekkersdebatten.

Na de verkiezingen ging Samsom namens de PvdA onderhandelen met de VVD van Mark Rutte. Na een aantal weken beraad werd men het eens over een kabinet tussen PvdA en VVD. Diederik Samsom bleef in de Tweede Kamer en trad niet toe tot het kabinet, ondanks herhaaldelijk verzoek van premier Rutte.[6]

Op 16 december 2012 riep de parlementaire pers Samsom uit tot Politicus van het jaar 2012; op 17 december werd hij uitgeroepen tot hun politicus van het jaar door had het Opiniepanel van EenVandaag, op 14 december had het jongerenpanel van EenVandaag hem ook al deze titel gegeven.

Onder leiding van Samsom verloor de PvdA bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen 2014 (-452 zetels) als de Europese verkiezingen 2014 (-2,65%) en Provinciale Statenverkiezingen 2015 (-44 zetels).

Persoonlijk leven[bewerken]

Samsom groeide op in een areligieus gezin. Hij noemt zichzelf een atheïst, rookt niet en eet vegetarisch. Zwemmen en waterpolo zijn zijn favoriete sporten. Samsom was getrouwd en heeft twee kinderen. Op 19 augustus 2013 werd bekendgemaakt dat hij ging scheiden.[7]

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Diederik Samsom.
Voorganger:
M.J. (Job) Cohen
Partijleider PvdA
2012-heden
Voorganger:
J.R.V.A. Dijsselbloem (wnd.)
Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer
2012-heden