Stedelijk Gymnasium Leeuwarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedelijk Gymnasium Leeuwarden
Stedelijk Gymnasium Leeuwarden.jpg
Algemeen
Locatie Noorderweg 1, Leeuwarden, Nederland
Opgericht 1856, de historie gaat echter terug tot 1525
Denominatie Openbaar
Onderwijsniveaus Gymnasium
Bevoegd gezag Stichting o.s.g. Piter Jelles
Personen
Rector Niesje Mooiman
Leerlingen 650
Overig
Website http://www.gymnasium.piterjelles.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden is een openbare school. De school is een categoriaal Gymnasium in Leeuwarden. De historie van de school voert terug naar het jaar 1525. De school was enkele jaren vernoemd naar Pieter Jelles Troelstra.

De school maakt tegenwoordig samen met scholen in buurgemeenten deel uit van de Piter Jelles scholengemeenschap. De school heeft ongeveer 650 leerlingen.

Leeuwarder Gymnasiasten Club[bewerken]

De Leeuwarder Gymnasiasten Club (LGC) is de leerlingenvereniging van de school. De vroegst bekende vergadering vond plaats op 11 oktober 1893 in stadsherberg 'De Klanderij' te Leeuwarden.

Het bestuur van de LGC bestaat uit leerlingen uit de vijfde en/of zesde klas. Normaliter bestaat het bestuur uit vijf personen, in lustrumjaren zijn dat er zes. Het bestuur bestaat uit een praeses (voorzitter), vicepraeses (vicevoorzitter), quaestor/quaestrix (penningmeester), abactis (secretaris) en een assessor (assistent). Bij een lustrum kan er een extra abactis of assessor benoemd worden.

Rond 1935 was het doel van de LGC nog: 'Door het houden van bijeenkomsten van populair-wetenschappelijken en letterkundigen aard, de welsprekendheid te beoefenen en op alle mogelijke manieren de gezelligheid onder de leden te bevorderen' . Tegenwoordig richt de LGC al haar aandacht op het organiseren van grote schoolfeesten, genaamd 'fuiven', met als jaarlijks hoogtepunt de 'Grote Fuif'. Deze avond wordt doorgaans gehouden in Stadsschouwburg 'De Harmonie' te Leeuwarden en bestaat uit toneel, dans en muziek. Leerlingen uit alle klassen van het gymnasium doen hier aan mee. Bijzonder aan deze theatervoorstelling is dat alles volledig door de leerlingen zelf wordt georganiseerd.

Bekende oud-leerlingen[bewerken]


Bekende oud-docenten[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Deze school komt voor in de politieserie Moordvrouw.

Externe link[bewerken]