Stedelijk Gymnasium Leeuwarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedelijk Gymnasium Leeuwarden
Stedelijk Gymnasium Leeuwarden
Algemeen
Locatie Noorderweg 1, Leeuwarden, Nederland
Opgericht 1856, de historie gaat echter terug tot 1525
Denominatie Openbaar
Onderwijsniveaus Gymnasium
Bevoegd gezag Stichting o.s.g. Piter Jelles
Personen
Rector Niesje Mooiman
Leerlingen 450
Overig
Website http://www.gymnasium.piterjelles.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden is een openbare school. Het is een van de twee zelfstandige gymnasia in de provincie Friesland. De school is een categoriaal Gymnasium in Leeuwarden. De historie van de school voert terug naar het jaar 1525 als Latijnse school. De school was enkele jaren vernoemd naar Pieter Jelles Troelstra. Het schoolblad De Stentor werd in 1949 opgericht.

Tegenwoordig maakt de school samen met scholen in buurgemeenten deel uit van de Piter Jelles scholengemeenschap. De school heeft ongeveer 650 leerlingen.

Leeuwarder Gymnasiasten Club (L.G.C.)[bewerken | brontekst bewerken]

De leerlingenvereniging 'Leeuwarder Gymnasiasten Club' werd opgericht voor of in 1893.[bron?] De vroegst bekende vergadering vond plaats op 11 oktober 1893 in stadsherberg 'De Klanderij' te Leeuwarden, maar uit de notulen van die vergadering bleek dat de Club toen al bestond. Toch wordt 11 oktober 1893 als de datum van oprichting beschouwd. Officieel heette de vereniging toen nog 'Leeuwarder Gymnasiasten Bond', maar op de vergadering van 3 oktober 1896 werd deze naam gewijzigd in 'Club'.

Het bestuur van de L.G.C. bestaat uit leerlingen uit de vijfde en/of zesde klas. Normaliter bestaat het bestuur uit vijf personen, in lustrumjaren zijn dat er zes. Het bestuur bestaat uit een praeses (voorzitter), vicepraeses (vicevoorzitter), quaestor/quaestrix (penningmeester), abactis (secretaris) en een assessor (assistent). Bij een lustrum kan er een extra abactis of assessor benoemd worden. Bij het 28ste lustrum op 12 januari 2019 waren duizend oud-leerlingen aanwezig. Sinds 1948 is er ook een junioren-L.G.C.

De L.G.C. richt haar aandacht op het organiseren van grote schoolfeesten (gemiddeld vijftien tot twintig per jaar), genaamd 'fuiven', met als jaarlijks hoogtepunt de 'Grote Fuif'. Bijzonder is dat de rector de sleutels van de school aan de praeses geeft om daar de fuiven te kunnen organiseren. De Grote Fuif wordt doorgaans gehouden in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden en bestaat uit toneel, dans en muziek. Leerlingen uit alle klassen van het gymnasium kunnen hier aan meedoen. Het bijzondere aan deze theatervoorstelling is dat alles volledig door de leerlingen zelf wordt georganiseerd.

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-docenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eduard C. Scholl, voormalig schaakkampioen Nederland.
  • Walther Walther Boer, voormalig rector, officier in de orde van Oranje-Nassau, kreeg de Aed Levwerd Pommeranten Pries 2004.
  • Alle Pieron, voormalig filosofiedocent, eerste docent die filosofie-examen afnam in Nederland in 1974.[2]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Deze school komt voor in de politieserie Moordvrouw.
  • Oud-leerling en oud-docent Jan Melein gebruikte de school als eerste test-locatie voor zijn Hydrowasr, waarmee leerlingen met slechts 10 ml water, zonder zeep en zonder doekjes handen kunnen wassen en drogen.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]