OJV de Koornbeurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koornbeurs delft.jpg

OJV de Koornbeurs is een jongerenvereniging in Delft. De vereniging is opgericht in 1912 en telt ruim 250 leden, zij is gevestigd in het rijksmonument De Koornbeurs. De vereniging is aangesloten bij de Verenigingsraad Delft.

Activiteiten[bewerken]

OJV de Koornbeurs organiseert vele activiteiten. Het keldercafé is elke doordeweekse dag open, en de theezolder is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag. Daarnaast organiseert zij sporadisch diverse activiteiten zoals cabaret, bandjes en lezingen. Ook zijn er enkele jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals het kennismakersweekend en de 24-uurs theezolder. Ook doet de Koornbeurs mee aan de OWee, de Delftse introductietijd. Het Forum is het verenigingsblad en is momenteel in haar 72e jaargang.

Geschiedenis[bewerken]

OJV de Koornbeurs is oorspronkelijk ontstaan uit de Delftse afdeling van de landelijke vereniging Societas Studiosorum Reformatorum. S.S.R. Delft werd opgericht in 1907 en heropgericht in 1912. In 1940 werd de S.S.R.D. eindelijk door de toenmalige Technische Hogeschool erkend als studentenvereniging. In de zware oorlogsjaren werd de S.S.R.D. ontbonden. Leden van de S.S.R.D. waren actief in het verzet tegen de bezetter. Twaalf leden kwamen in de strijd om het leven. Toen de oorlog afgelopen was, stelde de gemeente Delft de S.S.R.D. de kelder van de Koornbeurs ter beschikking voor gebruik als sociëteit, een monumentaal pand op de hoek van de Cameretten/Voldersgracht.

Vanaf eind jaren 50 maakte de vereniging een sterke groei door en werden steeds meer activiteiten opengesteld voor niet-leden. Deze groei leidde ertoe dat het begin jaren 60 begon te rommelen binnen de vereniging en er onenigheid ontstond over de grondslag. Een deel wilde vooral graag geestelijk gevormd worden, terwijl een ander deel meer heil zag in de gezelligheidsaspecten van de vereniging. De vraag of er wel of niet gemengd gedanst mocht worden tijdens feesten, was de druppel die de emmer deed overlopen. Het deel van de vereniging dat het meeste waarde hechtte aan het behoud van de christelijke identiteit, splitste zich in 1961 af en richtte C.S.R.-Delft op.

In 1966 was S.S.R.D. een bruisende studentenvereniging die uit de muren van sociëteit de Koornbeurs barstte. Op 26 en 27 oktober 1966 werd ter gelegenheid van het elfde lustrum het landelijk studentenkabaretfestival Cameretten ’66 georganiseerd, wat leidde tot het ontstaan van het landelijke Camerettenfestival. Naast jaarclubs kende S.S.R.D. onderverenigingen (toneelvereniging Bubastis, muziekgroep Lyra, folkloristisch gezelschap Roísín Dubh, sportvereniging Ariston) en 21 disputen (Donar, HET, Tartaros, Gladius, Dynamicos, Impeconi, Spartaca, Quartanda, Sjaleem, Chong, Elvirev, Obscura, OoDeeM, Pö, LAGro, Tenochtitlan, Malacandra, Nasikorn, Covenant, Quesada, Ontooson).

De vrijheid van de jaren zeventig had een grote weerslag op de vereniging. Er gingen stemmen op om de grondslag van de vereniging te veranderen. De wrijving tussen het conservatieve en het progressieve deel werd steeds heftiger. In 1970 was het bijna onmogelijk om een nieuw bestuur te vinden, terwijl er bijna 700 leden waren. Er werd besloten om de vereniging op te heffen. Op de valreep werd er toch nog een nieuw bestuur gevonden, dat gesteund werd door 250 leden. Het ledenaantal werd hierdoor meer dan gehalveerd. Eind jaren 70 werd in de statuten opgenomen dat ook niet-studenten lid konden worden en verdwenen de puntjes uit de afkorting. De naam werd gewijzigd in Jongerenvereniging SSRD. Eind jaren tachtig waren er nog maar 120 leden, een dieptepunt in de historie.

Hoewel de afkorting SSRD nog wel gebruikt werd (zo verscheen op een wervend spandoek ooit de tekst "Samen Sterk, Resoluut Doorgaan"), profileerde de vereniging zich naar buiten toe in de jaren 80 steeds meer onder de naam van het pand waarin ze gehuisvest was, ofwel De Koornbeurs. In 1991 veranderde de vereniging haar naam definitief in Open Jongerenvereniging de Koornbeurs.

Vereniging[bewerken]

OJV de Koornbeurs is een open jongerenvereniging en heeft momenteel (juni 2015) ruim 250 leden, waarvan meer dan de helft TU Delft-gerelateerd is. De rest van het ledenbestand bestaat uit HBO-studenten, afgestudeerden en andere Delftse jongeren. De vereniging heeft als doelstelling "een bijdrage te leveren aan de persoonlijke en maatschappelijke bewustwording van jongeren, een ontmoetingspunt te zijn voor jongeren, een kritische en actieve houding ten aanzien van de maatschappij te bevorderen en bij te dragen aan de strijd tegen het maatschappelijk onrecht en voor een betere samenleving."[1]

Dispuut Redux[bewerken]

Op 27 augustus 2008 wisselde het 96ste bestuur van de Koornbeurs met het 97ste bestuur. Een deel van het 96ste bestuur had bevonden dat er iets ontbrak in het verenigingsleven; zij vonden de horizontale verenigingsstructuur zeker geen slecht concept. Toch vonden zij dat het vormen van een soort van groep de vereniging kon verrijken op verschillende manieren. De horizontale structuur zou onaangetast blijven, doch een groep met meer studentikoze affiniteit moest gevormd worden. Om dit te bereiken werd Dispuut Redux opgericht. Het doel van Dispuut Redux is het bevorderen van de betrokkenheid tussen de dispuutsleden onderling en tussen de dispuutsleden en de vereniging.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Statuten OJV De Koornbeurs
Christelijke Studentenverenigingen in Nederland
C.S.F.R.-disputen: Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. (Amsterdam) · Dei Gratia (Wageningen) · Emèt Qenee (Eindhoven en Tilburg) · Johannes Calvijn (Delft) · Ichthus, sub voce 'In Hoc Signo Vinces' (Rotterdam) · Panoplia (Leiden) · Quo Vadis · Sola Scriptura (Utrecht) · Yir'at 'Adonay (Groningen)
HBOLOOG: Absens Carens - (Zwolle) · Ad Tempus Vitae - (Groningen) · Ars Vivendi - (Den Haag) · Betula pubescens - (Arnhem) · It Bernlef Ielde - (Leeuwarden) · Pro Deo - (Deventer) · Quod Nomen Est - (Rotterdam) · Ultrajectum - (Utrecht) · Vis Vitalis (Dronten)
V.C.S. Ichthus: Amsterdam · Arnhem · Breda · 's-Hertogenbosch · Den Haag · Dronten · Ede · Eindhoven · Reformatorische Studentenkring Enschede (RSK) · Groningen · Leiden · Nijmegen · Rotterdam · Tilburg · Utrecht · Wageningen · Zwolle
VGS-Nederland: Fides Quadrat Intellectum (Kampen) · Franciscus Gomarus (Leiden) · Petrus Plancius (Amsterdam) · Vegetist (Tilburg en Breda) · GSV (Groningen) · VGSD (Delft) · VGSE (Eindhoven) · VGSR (Rotterdam) · VGST (Enschede) · VGSU (Utrecht) · VGSW (Wageningen)
Navigators: NSA (Amsterdam) · NS Delft · NSDH (Den Haag) · NSEde · NSEindhoven · N.S.G. (Groningen) · NSLeeuwarden · NSL (Leiden) · NSN (Nijmegen) · NSR (Rotterdam) · N.S.T. (Tilburg) · NSU (Utrecht) · NSW (Wageningen) · NSZ (Zwolle)
Zuster Overleg: C.S.V. Alpha · C.S.R.-Delft · Lux ad Mosam · S.S.R.-N.U.
Solidamentum: Ede · Gouda · Zwolle
POINT: Fides Quadrat Intellectum (Kampen) · P.F.S.A.R. (Apeldoorn) · Synopsis (Leiden) · Themelios (Utrecht) · To the Point (Kampen) · Theologische Studievereniging Utrecht · Voetius (Utrecht)
Overige: Depositum Custodi (Utrecht) · Thesaurum Quaeritans (Nijmegen) · Virtute Dei (Utrecht)
Inmiddels opgeheven: Alpha Landelijk (Landelijk verband) · Societas Studiosorum Reformatorum (Landelijke bond) · Trajectum ad Mosam (Maastricht) · Vereniging van Christelijke Studenten te Amsterdam