C.S.A.C. Fides Quadrat Intellectum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
C.S.A.C. Fides Quadrat Intellectum
Corpus Studiosorum in Academia Campensi Fides Quadrat Intellectum
C.S.A.C. F.Q.I.
Type Christelijke studentenvereniging
Plaats Kampen
Instelling Theologische Universiteit Kampen
Oprichting 1863, 1950
Aansluiting VGS-Nederland
Ledental 46 (2017)
Website www.fqinet.nl

Corpus Studiosorum in Academia Campensi Fides Quadrat Intellectum (FQI) is een studentencorps in Kampen. Ze is verbonden aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken. De vereniging komt voort uit het op 6 december 1863 opgerichte studentencorps. De naam 'Fides Quaerit Intellectum' werd tien jaar later aangenomen. In juni 1879 is FQI vanwege partijvorming binnen de vereniging door docenten van de universiteit opgeheven. De inventaris werd in beslag genomen door de toenmalige rector Helenius de Cock (zoon van Hendrik de Cock). In oktober van hetzelfde jaar werd FQI heropgericht. Vanwege de vrijmaking werd in 1944 de universiteit in twee delen gesplitst waardoor ook een scheiding binnen FQI ontstond. Dit leidde ertoe dat er in 1950 na een juridische strijd een nieuwe vereniging (met nagenoeg dezelfde naam) opgericht moest worden die zichzelf als voortzetting van het oude corps kon beschouwen. Tot in de jaren 60 bleef aan de voormalige Protestantse Theologische Universiteit in Kampen het oude FQI bestaan.

Vanaf 1890 onderhield FQI banden met de Gereformeerde Studentenvereniging "Hendrik de Cock" (het latere S.S.R.) en vanaf 1898 met het studentencorps aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Nil Desperandum Deo Duce). Tegenwoordig is de vereniging lid van VGS-Nederland en van POINT, een samenwerkingsverband van studieverenigingen theologie uit Apeldoorn, Kampen, Leiden en Utrecht.

Vanaf 1925 bestaan er onder FQI disputen. Thans kent FQI 4 disputen: C.L.A.V.I.S. (1995), T.A.U.R.O.S. (2000), NSjF (2003), en A.R.G.O. (2014).

FQI is nauw verbonden aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken en de leden zijn dan ook uitsluitend studenten aan deze Universiteit. Het Corps telt ongeveer 50 leden met aan het hoofd een vierkoppige senaat. Kernactiviteit van FQI is de soos elke donderdagavond en de tweewekelijkse Bijbelstudies. Verder wordt het jaar gevuld met Corpsvergaderingen, de Introductie Periode waarin de novieten worden ontgroend en lezingen (recent onder andere door Antoine Bodar, Harry Kuitert, kardinaal Simonis en Andries Knevel).

Bekende ereleden[bewerken]

Bekende oud-leden[bewerken]

Christelijke studentenverenigingen in Nederland
C.S.F.R.-disputen:Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. (Amsterdam) · Dei Gratia (Wageningen) · Emèt Qenee (Eindhoven en Tilburg) · Johannes Calvijn (Delft) · Ichthus, sub voce 'In Hoc Signo Vinces' (Rotterdam) · Panoplia (Leiden) · Quo Vadis · Sola Scriptura (Utrecht) · Yir'at 'Adonay (Groningen)
V.C.S. Ichthus:Amsterdam · Arnhem · Breda · 's-Hertogenbosch · Den Haag · Dronten · Ede · Eindhoven · Reformatorische Studentenkring Enschede (RSK) · Groningen · Leiden · Nijmegen · Rotterdam · Tilburg · Utrecht · Wageningen · Zwolle
VGS-Nederland:Fides Quadrat Intellectum (Kampen) · GSV (Groningen) · VGST (Enschede) · VGSU (Utrecht)
O.Z.O.N.:C.S.R.-Delft · S.S.R.-N.U. · C.S.V. Alpha · C.S.V. Lux ad Mosam
Solidamentum:Ede · Gouda · Zwolle
POINT:Fides Quadrat Intellectum (Kampen)
Overige:Depositum Custodi (Utrecht) · Virtute Dei (Utrecht)
Opgeheven:Alpha Landelijk (landelijk verband) · Societas Studiosorum Reformatorum (landelijke bond)