Voldersgracht (Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voldersgracht
Voldersgracht, gezien vanaf de Bloedbrug (Vrouwenregt)
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad (Delft)
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 22′ OL
Begin Cameretten
Eind Vrouwjuttenland
Algemene informatie
Genoemd naar lakenvolders
Kaart
Voldersgracht (Centrum)
Voldersgracht

De Voldersgracht is een van de oudste grachten in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Hij dateert minstens van 1348. De Voldersgracht heeft als bijzonderheid dat het een halve gracht is met een straat aan één kant en huizen aan het water aan de andere.

De Voldersgracht loopt parallel aan de noordzijde van de Markt, tussen de Cameretten en het Vrouwjuttenland.

Hij dankt zijn naam aan de lakenvolders die er in de middeleeuwen hun beroep uitoefenden. Ze gebruikten de gracht om hun afvalstoffen in weg te spoelen: een mengsel van urine, vollersaarde en vuil uit de gevolde lakens.

Vermeercentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Over de Voldersgracht als mogelijke locatie voor het schilderij Het straatje van Vermeer is door verscheidene kunsthistorici gespeculeerd. De herberg van Vermeers vader bevond zich namelijk tussen de Markt en de Voldersgracht, dus Vermeer moet met dat uitzicht vertrouwd zijn geweest. Overigens bevinden zich in Delft meer locaties waarover dergelijke theorieën bestaan.

Ook het gebouw van het St. Lucas Gilde waar Vermeer aan verbonden was, stond aan de Voldersgracht. Het verloren gegane gebouw werd in 2006 gereconstrueerd en dient tegenwoordig als Vermeer Centrum Delft waar het leven en werk van Vermeer centraal staat.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Van west naar oost: