DSMG Krashna Musika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: neutraliteit en POV, namedrop (waarschijnlijk deels ook van NE namen), te gedetailleerde trivia over NE studentikoze activiteiten

DSMG Krashna Musika
Afbeelding gewenst
Type Symfonieorkest
Koor
Kamermuziek
Origine Delft, Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1968 - heden
Dirigent Lucas Vis
(Dirigent Symfonieorkest)
Ruben de Grauw
(Dirigent Koor)
Concertmeester Nina Zuure
Website https://www.krashna.nl/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Delfts Studenten Muziekgezelschap Krashna Musika (Krashna) is een studentenvereniging in Nederland met nadruk op het maken van klassieke muziek in ensembleverband. De vereniging werd in 1968 opgericht. Momenteel is de vereniging gehuisvest in Unit Cultuur op de campus van de Technische Universiteit Delft. Het symfonieorkest wordt gedirigeerd door interimdirigent Lucas Vis en het koor staat onder leiding van Ruben de Grauw.

De vereniging bestaat uit drie verschillende onderdelen: het koor, orkest en de kamermuziekafdeling. Tevens wordt periodiek een projectensemble opgezet: Het Krashna Kamerorkest (Krashko) en het Krashna Kamerkoor. Het kamerorkest en kamerkoor bestaan uit leden van Krashna afkomstig uit het orkest, koor en de kamermuziekafdeling.

De Slavische naam Krashna Musika betekent bloemrijke muziek. Het logo stelt een faun voor, een Romeinse veldgod - half mens, half geit - die al muziek makend herderinnetjes schrik aanjaagt.

Het koor en orkest van Krashna Musika treedt vier keer (twee series waarvan elk tweemaal wordt opgevoerd) per jaar op in Delft en in de steden in de omgeving van Delft. Tevens gaat de vereniging om de twee jaar op tournee naar een buitenlandse bestemming.

Geschiedenis[bewerken]

Johan van Gool (1968-1973)[bewerken]

Een foto van de voorgevel van de VOC-Kamer te Delft
De VOC-Kamer aan de OD 39

In 1968 is de vereniging opgericht als algemene studentenmuziekvereniging in Delft onder leiding van Technische Hogeschool (TH)-cantor Johan van Gool. In de nieuwe vereniging wordt het Delfts Studenten Zangkoor opgenomen als ondervereniging, een koor waarin leden van de verschillende Delftse studentenverenigingen zingen. Het orkest van de vereniging wordt voor een groot deel gevormd door leden van Apollo en Banzaai, de orkesten van het DSC respectievelijk Virgiel. Het eerste concert van de vereniging wordt op 8 mei 1979 gegeven in de Aula van de TH.

De Delftse Studenten Muziek Vereniging krijgt in 1970 een nieuwe naam. Uit "Accoord", "Assurancetorix", "Eerste Delftse Algemene Blaas- en Strijkinrichting" en "Krasna Musika" wordt de laatste gekozen. Om grafische redenen en om de associatie met 'kras maar' te vermijden wordt later een h toegevoegd. Ook vindt de vereniging datzelfde jaar in de Vereniging van Delftse Hoogleraarsvrouwen een beschermvrouwe. Krashna neemt haar intrek in de grote en kleine zaal van de Verenigde Oostindische Compagnie aan de Oude Delft 39.

In 1970 wordt de Johannes Passion van Bach na 15 jaar weer in Delft opgevoerd. Tevens ontvangt de vereniging tijdens het PAN Concours de legpenning voor de best presterende studentenstad.

Als onderdeel van het 26e lustrum van de Technische Hogeschool wordt Krashna in het voorjaar van 1972 gevraagd een concert te geven. In samenwerking met zusterverenigingen uit Rotterdam, Utrecht en Balder worden Beethovens eerste symfonie, het celloconcert van Saint-Saëns en het Gloria van Poulenc opgevoerd.

Het eerste lustrumjaar van Krashna wordt met een feestweek gevierd. Een bijzonder onderdeel van het lustrum is het carillonconcours, dat iedere liefhebber oproept een wijsje voor de beiaard van de Nieuwe Kerk te schrijven. Het lustrumjaar is het laatste jaar dat Johan van Gool de functie van TH-cantor, en daarmee dirigent van Krashna, bekleedt.

Cees Rotteveel (1973-1980)[bewerken]

De opvolgingscommissie haalt Cees Rotteveel binnen als tweede TH-cantor en dirigent van Krashna. Cees is de frisse wind waar behoefte aan is, met zijn grote interesse in muziek en zijn wens te experimenteren.

In het najaar van 1975 treedt Krashna voor het eerst buiten de landsgrenzen. Op kerstavond en op eerste kerstdag 1975 treden koor en orkest op tijdens de mis in de Parijse kerk Saint-Germain l'Auxerrois.

Het 135e jaar dat de TH bestaat wordt in 1976 gevierd met een operaconcert. Het verhaal van Orpheus wordt verteld door middel van delen uit de opera's van Gluck en Monteverdi. Meer theater wordt georganiseerd in juni, wanneer het project 'Dans en Muziek in de Nederlandse Renaissance' plaatsvindt.

Een tweede buitenlands avontuur vindt in 1977 plaats in de vorm van een uitwisseling met de Keulense Johannes Kantorei. Activiteiten in het kader van Krashna's tweede lustrum worden in mei georganiseerd met muziek uit de 20e eeuw, oude muziek, orgelmuziek en een omvangrijk slotconcert in de TH-Aula. In 1979 werkt Krashna samen met het Leids Studenten Koor en Orkest Collegium Musicum

In 1980 voert Krashna haar derde Johannes Passion uit, de eerste keer onder Cees Rotteveel, en tevens het laatste concert van Cees Rotteveel.

Daan Admiraal (1980-2018)[bewerken]

Daan Admiraal Najaarsconcert 2015 Krashna Musika
Daan Admiraal bij het Krashna Musika Najaarsconcert 2015.
Een foto van de voorgevel van de Vredeskerk te Delft
De Sacramentskerk te Delft

Op 21 april adviseert de sollicitatiecommissie in de Krashnakrant om Daan Admiraal aan te nemen als nieuwe dirigent van Krashna. Zijn eerste concert is het diësconcert op 5 juni 1981, met een programma waaraan vijf weken gewerkt is.

In 1983 viert Krashna haar derde lustrumjaar met een indrukwekkend programma, waaronder de Carmina Burana van Orff en Alexander Nevsky van Prokofjev. Korte tijd na het najaarsconcert wordt Alexander Nevsky nogmaals gespeeld als begeleiding bij de film. De kamermuziekbibliotheek van Krashna wordt in 1983 overgedragen aan de openbare bibliotheek van Delft.

De Technische Hogeschool veranderde in 1986 van naam naar de Technische Universiteit Delft. Met medewerking van het Toonkunstkoor Leiden worden de Polowetser dansen van Borodin opgevoerd.

In 1987 verhuist Krashna naar het Muzisch Centrum aan de Nieuwelaan en test tijdens het najaarsconcert het nieuwe 'elektro-akoestische' systeem van de TU-Aula.

Krashna speelt in 1988 de Nederlandse première van Bohuslav Martinů. Dit wordt gecombineerd met het celloconcert van Dvořák, een iets bekender werk, met Pieter Wispelwey als solist. in februari wordt in samenwerking met het VU-koor en het VU-Orkest de Glagolitische mis van Janáček uitgevoerd in het Koninklijk Concertgebouw.

Met het Requiem van Mozart wordt in 1989 een overvolle Sacramentskerk getrokken, zodanig dat enige honderden mensen naar huis gestuurd moeten worden.

De Messa da Requiem van Verdi en het War Requiem van Britten worden in 1990 in een enkel jaar ingestudeerd en uitgevoerd in samenwerkingsverband met andere ensembles. De Messa da Requiem wordt samen met de Koninklijke Zangvereniging Excelsior uit Den Haag uitgevoerd terwijl voor het War Requiem opnieuw een samenwerking wordt aangegaan met de collegastudenten van de Vrije Universiteit en met jongeren uit het jongenskoor van de Kathedraal Sint Bavo. Het stuk wordt op 2 mei in De Doelen en op 4 mei in het Koninklijk Concertgebouw gespeeld. Het laatste concert wordt live uitgezonden via Radio 4.

In het voorjaar voert Krashna ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de TU onder andere het speciaal voor deze mijlpaal geschreven Correspondances van Micháns uit.

De 25e verjaardag van Krashna wordt in 1983 gevierd met de Psalmus Hungaricus van Kodály en de zesde symfonie van Sjostakovitsj. In een hieruit volgende binnenlandtournee worden Utrecht, Amsterdam en Leiden aangedaan.

Op klanken van Krashna-trompettisten wordt dit jaar de eerste paal van het Cultureel Centrum aan de Mekelweg geslagen.

Daan Admiraal en Leo Rijkaart (1993-2000)[bewerken]

Voorgevel CC TU Delft.
Het Cultureel Centrum van de TU Delft.

Vanaf september 1993 wordt een dirigent voor het koor van Krashna aangesteld wegens de aanstelling van Daan Admiraal bij Toonkunst Rotterdam. Leo Rijkaart zal vanaf dit moment het koor dirigeren.

Krashna verhuist in 1994 naar het nieuwe Cultureel Centrum aan de Mekelweg, verliest haar eigen bar en verhoogt de contributie voor niet-studenten. In hetzelfde jaar wordt opnieuw een binnenlandse tournee georganiseerd. In Utrecht, Amsterdam en Rotterdam worden onder andere tiende symfonie van Sjostakovitsj en de Polowetser dansen van Borodin opgevoerd.

Theater de Veste te Delft
Ingangzijde van Theater de Veste in 2010

Het 750-jarig bestaan van Delft wordt in 1995 gevierd met een opera. Leden van Krashna richten de Delftsche Opera Compagnie op en nodigen componist Kees Olthuis en librettist Ruud van Megen uit een opera te schrijven over de moord op Willem van Oranje, getiteld ''François Guyon'', uit te voeren door Krashna in het nieuw geopende Theater de Veste. Buiten de reguliere optredens in Theater de veste wordt ook nog een concert gegeven in de stationshal van Den Haag.[1]. Voor de optredens in Theater de Veste zijn meerdere recensies geschreven, waaronder Het Parool[2], het NRC Handelsblad[3] en De Volkskrant[4]

Het zesde lustrumjaar wordt in 1997 gevierd. Het dertigste jaar wordt gemarkeerd door een openluchtconcert op de Markt van Delft, de Carmina Burana van Orff, het Te Deum van Dvořák, de Ouverture 1812 van Tsjaikovsky met het carillon van de Nieuwe Kerk en een echte schutterij, en de geënsceneerde uitvoering van de Matthäus Passion van Bach.

Krashna gaat in dit jaar voor het eerst op een langdurige buitenlandse tournee; de twee concerten in Parijs en Keulen in de jaren 70 waren niet meer dan uitstapjes. De tournee leidt naar Toscane, waar Krashna in Capannoli, Siena en in de Santa Croce in Florence concerteert.

Daan Admiraal en Gilles Michels (2000-2008)[bewerken]

Krashna repeteert in het Koninklijk Concertgebouw
Krashna podiumrepetitie Concertgebouw 2000

In 2000 werkt Krashna samen met Collegium Musicum uit Leiden. CM bestaat 65 jaar en voert een groot koorwerk uit waarvoor meer mensen benodigd zijn dan dat het orkest en koor heeft. Tegelijkertijd heeft Krashna heeft de derde symfonie van Mahler geprogrammeerd waarvoor Krashna een te klein vrouwenkoor heeft. Delft en Leiden vullen elkaar aan om de projecten gedaan te ten uitvoere te brengen. Om te vieren dat Daan 20 jaar dirigent bij Krashna is en de programmering vraagt om een substantiële zaal, wordt het concert in het Concertgebouw gegeven. Dit is het eerste eigen concert van Krashna in het Concertgebouw.[5]

Het 160-jarige bestaan van de TU Delft wordt in 2001 gevierd met een concert in de Oude Kerk. met het Kol Nidre van Schönberg.

Het zevende lustrumjaar (2002) wordt gevierd met een buitenlandse tournee. De tournee leidt langs Parijs, Aken, waar samen met Collegium Musicum Aachen, het koor van de Rheinisch-Westfalische Technische Hochschule de Messe solennelle van Berlioz wordt uitgevoerd. De studenten uit Aken reizen mee naar Nederland om het werk ook in De Doelen uit te voeren.

Ofschoon Delft dichter bij Den Haag dan bij Rotterdam ligt, en De Doelen door Krashna gefrequenteerd wordt, vindt in december 2003 het eerste eigen concert van Krashna plaats in de Dr. Anton Philipszaal. In het voorjaar wordt het akoestisch systeem van de TU-Aula danig op de proef gesteld in Richard Strauss' Vier letzte Lieder. Sopraan Dorothy Grandia wint het van de techniek.

Twee projecten vinden plaats in het voorjaar van 2005. Op 4 mei voert Krashna, bijgestaan door Toonkunst Rotterdam het War Requiem van Britten uit. De Nieuwe Kerk wordt voor deze gelegenheid verbouwd. Over de banken heen verschijnt een groot podium voor koor en orkest, het kamerorkest neemt plaats in het noordelijk transept. Een maand later wordt de achtste symphonie van Sjostakovitsj gedaan in de Dr. Anton Philipszaal, gevolgd door een borrel met Jan Peter Balkenende. Krashna wordt in 2005 uitgebreid met een jazzafdeling.

De samenwerking met Collegium Musicum Aachen wordt in 2005 opnieuw aangegaan. Ditmaal om de Messa da Requiem van Verdi uit te voeren. In Aken vindt het concert plaats in de beroemde Krönungshalle van het Stadhuis van Aken. In Nederland wordt het werk in de Elandstraatkerk in Den Haag uitgevoerd. In mei reist Krashna naar Hongarije.

Twee jaar na de start als onderdeel van Krashna wordt de jazzafdeling in 2006 zelfstandig onder de naam 'Groover'.[6] Als onderdeel van het vijfde lustrum van Daan Admiraal krijgt de dirigent 'carte blanche' aangeboden en stelt een volledig Nederlands programma samen inclusief een opdrachtcompositie door Chiel Meijering.

In 2008 wordt Krashna 40. Met een groot aantal evenementen wordt het achtste lustrum gevierd. In januari concerteert Krashna met onder andere Ein deutsches Requiem van Brahms, bijgestaan door het koor van Collegium Musicum uit Leiden. Tijdens de daarop volgende tournee naar Hamburg, Kopenhagen en Malmö worden het Requiem van Mozart en Rachmaninovs tweede symfonie uitgevoerd, met als laatste concert het concert in de TU-Aula na terugkeer in Delft. Dit is het laatste concert van Gilles die, na 8 jaar dienst bij Krashna, zijn carrière voortzet bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest. Op 5 september in het nieuwe collegejaar wordt een openluchtconcert op de Delftse Markt gegeven, waar de Hymne van Delft (geschreven door Guus Westdorp) voor een vol marktplein op wordt gevoerd.[7]

Daan Admiraal en Chris Pouw (2008-2011)[bewerken]

KrashKO in de Paradijskerk, Rotterdam
Krashna Kamerorkest 2008

In 2008 wordt als onderdeel van het lustrumjaar een festival georganiseerd: 'Classical Music voor Dummies' met naast de masterclasses ook nog lezingen, workshops en een optreden van het Krashna Kamerorkest. Onder leiding van Willem de Bordes speelt het Krashko een zelfstandig concert in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam. Gedurende dit concert worden moderne composities van jonge componisten ingestudeerd en uitgevoerd op een speciaal 'Next Generation'-kamermuziekconcert in DOK, de openbare bibliotheek van Delft.

Een bijzondere samenwerking tussen de orkesten van de drie technische universiteiten van Nederland (de Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente) vindt plaats in het najaar van 2009. Tevens komt in hetzelfde najaar de traditie van campusconcerten tot stand: Kleine kamermuziekconcerten gegeven voor en door studenten en medewerkers van de TU Delft op verschillende faculteiten gedurende de lunch.

In het voorjaar van 2010 voert Krashna onder andere een Nederlandse première (The Ocean) van Hadley uit in Delft. Tevens wordt ditzelfde concert in Hamburg herhaald. Voor deze concerten wordt samengewerkt met het Haags Toonkunstkoor

Krashna vertrekt in het voorjaar van 2011 naar Duitsland en Tsjechië. In totaal worden drie concerten gegeven in de volgende steden: Freiberg (zusterstad van Delft), Kutná Hora en Praag.

Daan Admiraal en Ruben de Grauw (2011-2018)[bewerken]

Ruben de Grauw Najaarsconcert 2015 Krashna Musika
Ruben de Grauw bij het Krashna Musika Najaarsconcert 2015.
Voorjaarsconcert Krashna 2014
Voorjaarsconcert Krashna 2014 met koor en geschaald orkest

Gedurende 2012 vindt opnieuw een samenwerking met de andere TU's plaats met ditmaal steun van de 3TU Federatie. Het resulterende najaarsconcert wordt met groot succes in Het Concertgebouw gegeven[8], waarbij het koor van Krashna bijgestaan wordt door het Studentenkoor Amsterdam. De samenwerking tussen het koor van Delft en het koor van Amsterdam leidt tot ondersteuning van het Krashna orkest bij de concerten van het Studentenkoor Amsterdam.

2013 is het 9e lustrumjaar van Krashna. Als onderdeel van het festijn voert Krashna onder leiding van regisseur Floris Visser de opera Carmen van Bizet uit. Het stuk wordt uitgevoerd in de Aula van de TU Delft, die op dat moment is omgebouwd tot een stierenarena.[9] Gedurende het jaar wordt elke maand een lustrumactiviteit gepland, zoals een concert in de Efteling, een liftwedstrijd en een muzikale marathon door de hele binnenstad, waarbij er ook muziek schalt vanaf de Nieuwe Kerk. Krashna voert in het voorjaar enkele werken uit die in Parijs zijn gecomponeerd en gaat hiervoor ook op een kleine tournee naar Parijs.

Op het najaarsconcert van 2014 voerde Krashna Das Lied von der Erde op, een symfonisch werk van Mahler geschreven voor tenor, alt/bariton en groot orkest. Het koor voerde samen met orkest de Messa di gloria van Puccini op. Solisten voor dit concert waren tenor Anton Saris en bas Pieter Ulco Hendriks. Aan de hand van het najaarsconcert is door Louis Eckstein een recensie geschreven[10]

In het voorjaar van 2016 nam het koor van Krashna Musika deel aan een samenwerking met Leo Blokhuis, de Koninklijke Harmoniekapel Delft en Kamerkoor Delft Blue. Op dit concert gaf Leo Blokhuis een popcollege waartussendoor delen van de Queen Symphony van Kashif uitgevoerd werden. De uitvoering vond plaats in de TU Delft Aula.

Tournees en concertreizen[bewerken]

Land Stad Datum
Frankrijk Parijs 24 en 25 december 1975
Duitsland Keulen-Klettenberg 17 december 1977
Nederland Utrecht, Amsterdam en Leiden 13 t/m 16 mei 1993
Nederland Utrecht, Amsterdam en Rotterdam 10, 13 en 14 mei 1995
Italië Capannoli, Siene en Florence 24 t/m 31 mei 2000
Frankrijk en Duitsland Parijs en Aken 25 mei t/m 28 mei 2003
Duitsland Aken 18 februari 2006
Hongarije Gödöllő, Balatonfüred, Budapest en Győr 6 t/m 13 mei 2006
Duitsland, Denemarken en Zweden Hamburg-Kirchdorf, Lyngby, Malmö en Kopenhagen 12 t/m 19 april 2008
Duitsland Hamburg 4 t/m 6 juni 2010
Duitsland en Tsjechië Freiberg, Kutná Hora en Praag 29 april t/m 8 mei 2011
Frankrijk Parijs 6 t/m 9 juni 2013
Nederland Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Sneek en Amsterdam 2 t/m 10 juli 2016
Slowakije, Wenen, Tsjechië en Nederland Bratislava, Wenen, Brno en Amsterdam 6 t/m 15 juli 2018