Utrechtsch Studenten Concert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Utrechtsch Studenten Concert (USConcert) is het oudste symfonieorkest van Nederland, dat nog steeds actief is. De studentenvereniging is in 1823 opgericht en heeft hiervoor in 1998 een vermelding in het Guinness Book of Records gekregen.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het USConcert is als subgezelschap van het Utrechtsch Studenten Corps opgericht in het jaar 1823. In 1981 heeft het orkest zich losgemaakt van het corps. In 2015 zijn ongeveer 90 studenten lid van de vereniging. Het USConcert staat sinds 1997 onder leiding van dirigent Bas Pollard.

Repertoire[bewerken | bron bewerken]

Het orkest speelt voornamelijk stukken uit het (laat)romantische repertoire (Mahler, Bruckner, Tsjaikovski, Brahms, Strauss) en het 20e-eeuwse repertoire (Sjostakovitsj, Britten, Prokofjev, Bloch, Bartók). Sinds een jaar of twintig is het traditie om de lustra van het orkest te vieren met een opera. Zo werden Suor Angelica (Puccini), I Pagliacci (Leoncavallo) en Falstaff (Verdi) scenisch opgevoerd. In juli 2008 (185-jarig bestaan) is de nieuw geschreven rockopera Equilibrio uitgevoerd. In de zomer van 2013 werd de opera Das Rheingold van Richard Wagner in het ruim van een binnenvaartschip opgevoerd in Duitse en Nederlandse steden aan de Rijn of uitlopers daarvan. In 2018 volgde de productie van de opera Thijl van Jan van Gilse bij het Nationaal Militair Museum op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Het orkest speelt in principe twee grote programma's per jaar met concerten omstreeks december en juni. Hiernaast leent het orkest zich voor solistenprojecten (Liszt Pianoconcours, Internationaal Studenten Pianoconcours, Internationaal korenfestival Europa Cantat), opera-, operette- en koorbegeleidingen (Utrechts Operakoor, EDOG, Scherzando) en andere samenwerkingen op bijzondere locaties (Sail 2010, Museum Catharijneconvent).

Solisten en dirigenten[bewerken | bron bewerken]

Het USConcert heeft in de negentiende eeuw met talloze beroemdheden gespeeld. Zo soleerden onder andere Camille Saint-Saëns, Clara Schumann, Franz Liszt, Henryk Wieniawski en Joseph Joachim met het orkest bij hun bezoek in Utrecht. Enkele solisten die meer recentelijk met het Utrechtsch Studenten Concert hebben samengewerkt zijn Emmy Verhey, Ronald Brautigam, Sergio Tiempo, Pieter Wispelwey, Tjeerd Top en Floris Mijnders. De laatste jaren wordt er nog steeds samengewerkt met talentvolle jonge solisten (Joris van den Berg, Remy van Kesteren, Johan Olof en Daniël van der Hoeven).

Het orkest heeft onder meer Richard Hol, Wouter Hutschenruyter, Bertus van Lier, Willem van Otterloo en Marien van Staalen als dirigent gehad. Sinds 1997 is Bas Pollard de vaste dirigent.

Opdrachtcomposities[bewerken | bron bewerken]

Van de talloze opdrachtcomposities die voor het orkest zijn gemaakt, genieten de Drie dansen voor orkest van Roel van Oosten nog enige bekendheid, evenals de Kuhnauvariaties van Hendrik Andriessen. In het recente verleden (2010, 2011) is er de gelegenheid gegeven aan twee jonge componisten (orkestleden Morris Kliphuis en Rogier Brand) om een stuk te schrijven voor het USConcert. In het voorjaar van 2019 voerde het USConcert de opdrachtcompositie Wayfare Concerto van Niels Hak uit.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

  • officiële website
  • Nieuwjaarswens van het Utrechtsch Studenten Concert voor het jaar 2021: Tsjaikovski - Bloemenwals uit de Notenkraker Suite [1]