Ronald Brautigam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ronald Brautigam (1981)

Ronald Brautigam (Amsterdam, 1954) is een Nederlandse pianist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Brautigam heeft in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium gestudeerd bij de pianopedagoog Jan Wijn. Vervolgens heeft hij in Londen gestudeerd bij John Bingham en in de VS bij Rudolf Serkin. In 1984 kreeg Brautigam de hoogste onderscheiding in de Nederlandse klassieke muziek, de Nederlandse Muziekprijs.

Hij treedt regelmatig in binnen- en buitenland op, met vooraanstaande orkesten, en heeft samengewerkt met de dirigenten Frans Brüggen, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Ed Spanjaard, Bernard Haitink, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Roger Norrington, Simon Rattle, Edo de Waart en Andrew Parrott.

Met de klarinettist Arjan Ariëns Kappers en coloratuursopraan Dieuwke Aalbers vormde hij jarenlang het Arcturus Trio dat een divers repertoire uitvoerde. Naast de 'moderne' piano is hij gespecialiseerd in het klassieke repertoire. Met musici als Ton Koopman, wijlen Frans Brüggen en Melvyn Tan werkt hij samen aan het klassieke pianowerk op fortepiano. Brautigam heeft alle pianosonates van Mozart op fortepiano uitgevoerd die nu ook op cd uitgegeven zijn, alsmede alle pianosonates van Beethoven.

Brautigam ontving veel lof voor zijn reconstructie van Beethovens allereerste pianoconcert nr. 0 (WoO 4), dat hij schreef op dertienjarige leeftijd in 1784. De reconstructie is uitgegeven door Alba Music Press.[1] In 2010 won Brautigam de prestigieuze Midem Classical Award voor zijn opname van dit weinig bekende en vroege werk van Beethoven.

Ronald Brautigam begeleidt ook vaak anderen. Zo is hij een vaste muziekpartner van de violiste Isabelle van Keulen.

Werk op cd (onvolledig)[bewerken | brontekst bewerken]

Brautigam heeft behoorlijk wat cd's opgenomen, zowel solo als met grote orkesten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]