Jan Wijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Wijn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Wijn (Amsterdam, 1934) is een Nederlands pianist en pianopedagoog.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Wijn studeerde bij Cornelius Berkhout aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij in 1955 zijn solistendiploma behaalde. Daarna studeerde hij bij Béla Síki en Alicia de Larrocha. In 1960 won hij de eerste prijs op het pianoconcours van de Spaanse stad Ourense. Sindsdien heeft hij vele recitals en concerten met orkest gegeven op tournees door onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Roemenië, Spanje en Rusland. Hij trad geregeld op als solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1976 moest hij zijn carrière als concertpianist beëindigen in verband met verlammingsverschijnselen aan zijn rechterhand. Hij heeft zich daarna toegelegd op het spelen van pianomuziek voor de linkerhand. Tussen 1962 en 1968 was Jan Wijn hoofdvakdocent piano aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en van 1968 tot 2020 aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij vele succesvolle leerlingen heeft opgeleid. Hij is een veelgevraagd jurylid voor concoursen en geeft masterclasses in binnen- en buitenland.

Hoekstenen van zijn repertoire zijn:

Het televisieprogramma Podium Witteman besteedde in de aflevering van 17 oktober 2020 speciale aandacht aan de pianopedagoog, omdat hij na 52 jaar afscheid nam van het Conservatorium van Amsterdam. Naar aanleiding daarvan verscheen ook een boek over Jan Wijn.[1] Op 31 oktober 2021 werd de Frans Banninck Cocqpenning aan hem toegekend.

Leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de leerlingen van Jan Wijn bevinden zich vele bekend geworden pianisten: Ronald Brautigam, Wyneke Jordans, Leo van Doeselaar, Hans Eijsackers, Paolo Giacometti, Daphne Keune, Paul Komen, Ivo Janssen, Benno Pierweijer, Yoram Ish-Hurwitz, Bas Verheijden, Niek van Oosterum, Bart van de Roer, Frank van de Laar, Bernd Brackman, Folke Nauta, Frank Peters, Marietta Petkova, Patricia de la Vega, Wibi Soerjadi, Hannes Minnaar, Thomas Beijer, Mirsa Adami, Lucie Horsch, Nino Gvetadze, Nicolas van Poucke en Lucas en Arthur Jussen.