Postdoctorale opleiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een postdoctorale opleiding is een opleiding die enkel toegankelijk is voor afgestudeerden die een masterdiploma (vroeger hun doctoraalexamen) aan een universiteit hebben behaald. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft men dus geen doctor te zijn.

Wanneer deze opleiding weer tot een mastertitel leidt, spreekt de Nederlandse wet van postinitiële masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs. Een soortgelijke opleiding wordt in Vlaanderen aangeduid als "ManaMa".

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Een postdoctorale opleiding duurt doorgaans één of twee jaar. Het kan een verdere specialisatie in het eigen vakgebied zijn, maar ook een beroepsgerichte opleiding, zoals de universitaire lerarenopleiding of de opleiding tot registeraccountant.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen hanteert men voor een postinitiële masteropleiding de nieuwe benaming "ManaMa" (master na master). Zo zijn alle medische specialisaties en ook de opleiding tot huisarts ManaMa's.

Bolognahervorming[bewerken | brontekst bewerken]

De term postdoctorale opleiding is ingevoerd bij de Bolognahervorming.[bron?] Een vergelijkbare opleiding werd tevoren aangeduid als een "aanvullende licentie" of een postgraduaat, hoewel de officiële benaming was: "Voortgezette Academische Opleiding" en "Aanvullende Academische Opleiding".

Begripsverwarring[bewerken | brontekst bewerken]

  • De term postdoctorale opleiding dient niet verward te worden met de zogeheten postdoc: dit is een tijdelijke aanstelling voor een onderzoeker, nadat deze de doctorstitel heeft behaald.
  • Daarnaast zijn er verscheidene opleidingen in Nederland die weliswaar aan de definitie voldoen, maar doorgaans geen postdoctorale opleiding worden genoemd, zoals medische specialisaties en de opleiding tot wetenschappelijk onderzoeker.