Licentiaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Licentiaat was de academische standaardgraad die in België verkregen werd na een universitaire studie van in totaal 4 à 5 jaar. Het is het equivalent van de Nederlandse graad van doctorandus. De jaren academische studie die met vrucht dienden te worden voltooid om de graad van licentiaat te behalen, werden kandidaturen en licenties genoemd.

Toegang tot de licenties gebeurde op basis van minstens een relevant kandidaatsdiploma. Zij hielden meestal 2 à 3 jaar studie in.

Door het structuurdecreet, dat de bachelor-masterstructuur invoerde, is de term licentiaat vervangen door de nieuwe aanduiding 'master'. De in Frankrijk gebruikte term "licence" staat gelijk aan een bachelorsdiploma.

Graad[bewerken | brontekst bewerken]

De graad van licentiaat werd behaald na het succesvol voltooien van de zogenaamde licenties. Deze mogen aangevat worden door de houder van een relevant kandidaatsdiploma en houden 2 à 3 jaar studie in. Aan het eind daarvan diende men een licentieverhandeling (afstudeerscriptie, in de volksmond 'thesis' genoemd) te schrijven. Wie een baan in het secundair (of voortgezet) onderwijs ambieert, volgde de academische lerarenopleiding of 'aggregatie'. Ze bestaat uit theoretische (leerpsychologie, onderwijssociologie...) en eerder praktische vakken (vakdidactiek, werkvormen, methodologie), die worden aangevuld met een stageperiode in een of meer scholen, en een aantal proeflessen. Wie daarvoor slaagt, wordt 'geaggregeerde voor het hoger secundair onderwijs' en krijgt lesbevoegdheid. De licentiaatsgraad op zich verleende afgestudeerden met (zeer) goede resultaten ook toegang tot een aansluitende doctoraatsopleiding, die hoofdzakelijk bestaat uit het schrijven en verdedigen van een origineel doctoraal proefschrift.

In sommige gevallen gebeurde de toegang tot een licentiaatsopleiding (bv. licentiaat in het notariaat) reeds een ander welbepaald licentiaatsdiploma vereist (bv. licentiaat in de rechten). In dat geval duurt de studie voor de bijkomende graad minder lang. Het betreft dan de zogenaamde 'Voortgezette Academische Opleidingen' en 'Aanvullende Academische Opleidingen'.

Sommige vierjarige opleidingen aan een hogeschool in Vlaanderen leidden ook tot een licentiaatsgraad, bijvoorbeeld licentiaat vertaler-tolk, of licentiaat handelswetenschappen. Deze richtingen zijn sedert 2013 evenwel overgeheveld naar de universiteit.

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

De houder van deze graad mag de titel lic. voeren.

BAMA-overgang[bewerken | brontekst bewerken]

Het decreet van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen stelt dat:

  • de vóór 2004-2005 verleende graden die gelijkgesteld worden met de graad van bachelor en de graad van master, de volgende zijn:
    • zijn gelijkgeschakeld met de graad van bachelor: de graden gegradueerde (met uitzondering van deze uitgereikt in het onderwijs voor sociale promotie), maatschappelijke assistent, vroedvrouw, kleuterleid(st)er, kleuteronderwijzer(es), onderwijzer(es), assistent in de psychologie, maatschappelijk adviseur, architect-assistent, technisch ingenieur, van geaggregeerde voor het secundair onderwijs groep 1 of van geaggregeerde voor het lager secundair onderwijs, de zogenaamde regent of regentes
    • zijn gelijkgeschakeld met de graad van master: de graden van burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur, architect, interieurarchitect, meester, licentiaat of handelsingenieur;
  • de Vlaamse regering aanvullende maatregelen zal nemen met betrekking tot de gelijkschakeling met de graad van bachelor en master van de andere graden die vóór 2004-2005 in het hoger onderwijs werden verleend.
    • De in punt 2 aanvullende maatregelen zijn momenteel in voorbereiding.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]