Yoram Ish-Hurwitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yoram Ish-Hurwitz
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1968Bewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Pianist
Instrument(en) Piano
[ish-hurwitz.nl Officiële website]
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Yoram Ish-Hurwitz (Amsterdam, 1968) is een Nederlandse pianist. Hij begon zijn studie bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Als eerste Nederlandse pianist studeerde hij vervolgens gedurende twee jaar aan de Juilliard School in New York bij de Hongaarse pianist György Sándor. Na het voltooien van deze studie werd hij opgenomen in de solistenklas van de vermaarde pianopedagoog Karl-Heinz Kämmerling in Hannover bij wie hij eveneens twee jaar studeerde.

In 1988 won hij de tweede prijs op het Eduard Flipse Pianoconcours in Rotterdam. Drie jaar later werd hem door een internationale jury unaniem de Jacques Vonkprijs toegekend. Sindsdien treedt hij veelvuldig op in Nederland, waaronder vele malen in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast is hij regelmatig te gast als solist bij verschillende orkesten en gaf hij recitals in Noorwegen, Duitsland, Slowakije, Tsjechië, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Sinds 2003 is hij een Steinway Artist. Vanaf 2010 is Ish-Hurwitz artistiek leider van Oranjewoud Festival, een jaarlijks muziekfestival in zijn Friese woonplaats Oranjewoud.

Van Ish-Hurwitz zijn acht solo-cd's verschenen met werken van Franz Schubert, Frédéric Chopin, Modest Moussorgsky, Sergej Prokofjev en de integrale uitvoering van de 'Années de Pèlerinage' van Franz Liszt en 'Iberia' van Isaac Albéniz. Hij is een oom van de violiste Noa Wildschut, met wie hij in 2017 een cd opnam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]