Sergej Prokofjev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de Russische antroposoof, zie Sergej Prokofieff.
Sergej Prokofjev
Sergej Prokofjev
Sergej Prokofjev
Algemene informatie
Volledige naam Sergej Sergejevitsj Prokofjev
(Серге́й Серге́евич Проко́фьев)
Geboren 23 april 1891
Overleden 5 maart 1953
Land Vlag van Rusland Rusland
Werk
Genre(s) Klassiek
Beroep Componist, muziekpedagoog, pianist
Instrument(en) piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sergej Sergejevitsj Prokofjev, ook: Prokofiev (Russisch: Серге́й Серге́евич Проко́фьев) (Sontsovka, gouvernement Jekaterinoslav, 23 april 1891Moskou, 5 maart 1953) was een Russisch componist en pianist.

Biografie[bewerken]

Prokofjev werd geboren op een landgoed in het huidige Oekraïne, studeerde vanaf 1903 aan het Konservatorija im. N.V. Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербургская государственная консерватория имени Н.А. Римского-Корсакова), onder andere bij Nikolaj Rimski-Korsakov en Anatoli Ljadov. Hij werd er opgeleid als componist, pianist en dirigent. Aanvankelijk maakte hij vooral naam als pianist. In 1918 week hij uit naar de Verenigde Staten, maar redde het daar niet en vertrok in 1920 naar Parijs. Zijn concertreizen brachten hem in 1927 voor het eerst naar de Sovjet-Unie, die hem in 1936 definitief teruglokte en waar hij in maart 1953 overleed, op dezelfde dag als Stalin.

Prokofjev wordt gerekend tot de grote Russische componisten van de twintigste eeuw, hoewel hij geen groot vernieuwer was. In de vorm van zijn werken hield hij zich doorgaans streng aan de klassieke voorbeelden; zijn harmoniek is – expressieve dissonanten en incidentele bitonaliteit daargelaten – gericht op de klassieke tonaliteit. Uitgesproken neoclassicistisch is hij alleen in zijn populaire Klassieke symfonie, zijn eerste, die uit 1917 dateert. Veel van zijn werken doen hem kennen als een humorist, ofschoon hij in latere jaren ook ernstige paden bewandelde.

Een zeer bekend stuk van Prokofjevs is het muzikale sprookje Peter en de wolf, dat bij kinderen in de hele wereld populair is.

Werken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het oeuvre van Sergej Prokofjev voor een lijst met composities van Prokofjev.
1rightarrow blue.svg Zie de categorie:compositie van Prokofjev voor composities van Prokofjev met een eigen artikel.

Publicaties[bewerken]

  • Aus meinem Leben (Uit mijn leven), Die Arche, 1962. 128 p. (Duitse vertaling: Willi Reich)

Trivia[bewerken]

  • De pianoconcerten van Prokofjev zijn geliefd bij de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd te Brussel. In 2007 weerklonken ze er driemaal.
  • Hoewel Prokofjev ontkende in zijn pianocomposities geïnspireerd te zijn door Rachmaninov, is in zijn muziek toch een groot aantal verwijzingen naar diens werk te horen. Uit zijn dagboeken blijkt Prokofjev's bewondering voor Rachmaninovs composities, en dat hij gevoelig was voor Rachmaninovs kritiek op zijn werk.