Conservatorium van Sint-Petersburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Conservatorium van Sint-Petersburg
Historische opname van het Theaterplein en het Conservatorium in Sint-Petersburg in 1913

Het Conservatorium van Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербургская государственная консерватория имени Н.А. Римского-Корсакова, Sankt-Peterboerskaja gosoedarstvennaja konservatorija imeni N.A. Rimskogo-Korsakova) is het oudste Russische openbare conservatorium. Het werd opgericht op 20 september 1862 in de toenmalige Russische hoofdstad, Sint-Petersburg. Sinds 1944 draagt de instelling de naam van Nikolaj Rimski-Korsakov.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een groep van vooruitstrevende componisten uit de 19e eeuw, waaronder Anton Rubinstein, Henryk Wieniawski, Karl Schubert en Gavril Lomakin, nam het initiatief om in de hoofdstad van het tsarenrijk een school voor het hogere muziekonderwijs op te richten. Al decennia werkten generaties van Russische zangers, pianisten, dirigenten, strijkers en blazers, samen met buitenlandse collega's in keizerlijke en privé-opera's, balletgezelschappen, koren, orkesten en ensembles. De buitenlanders kwamen vooral uit Italië, Bohemen en Duitsland en vestigden zich meestal blijvend in Rusland. Vanzelfsprekend was het in Sint-Petersburg dat een groep van componisten onder wie Dmitri Bortnjansky, Aleksandr Dargomyzjski, Michail Glinka een eigen Russische Stijl vormde. In het midden van de 19e eeuw werd een nieuw keizerlijk muziekgezelschap opgericht, in een sfeer van sociale, culturele en politieke hervorming. Het bevorderde nieuwe muzikale projecten, vooral de oprichting van een conservatorium.

De eerste directeur na de oprichting in 1862 was de pianist, componist en dirigent Anton Rubinstein. Tot de professoren behoorden Henryk Wieniawski (viool), Theodor Leszetycki (piano), Anton Rubinstein (piano), Nikolaj Zaremba (compositie), Karl Schubert (cello), Gavril Lomakin (koorgezang en koorleiding).

In 1865 studeerde hier Pjotr Iljitsj Tsjaikovski af. Tussen 1870 en 1890 was Nikolaj Rimski-Korsakov een van de professoren van dit conservatorium. Hij leidde een nieuwe Russische school op. Zijn leerlingen Anatoli Ljadov en Aleksandr Glazoenov bepaalden later de esthetische idealen van deze nieuwe Russische school. In 1944 werd het conservatorium naar Nikolaj Rimski-Korsakov vernoemd bij de viering van zijn honderdste geboortedag. Het draagt sindsdien zijn naam.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig heeft het conservatorium rond 1450 studenten, waarvan rond 250 uit het buitenland zijn, bij rond 280 wetenschappelijk medewerkers. Het is georganiseerd in acht faculteiten, te weten:

Decaan is (2007) Leonid Michajlovitsj.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende professoren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint Petersburg Conservatory van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.